Portal Pszczelarski

Lubelszczyzna polskim zagłębiem pszczelarskim

pszczelarstwo lubelskie zagłębie pszczelarskie Lista Produktów Tradycyjnych nadwieprzański miód wielokwiatowy miód wielokwiatowy miód lipowy miód rzepakowy miód rzepakowy z Roztocza miód gryczany miód gryczany z Lubelszczyzny

Wyjątkowo pozytywne informacje płyną z Lubelszczyzny. To właśnie ten region kraju okazuje się być polskim zagłębiem pszczelarskim. 

Zgodnie z informacjami podanymi w dzienniku Rzeczpospolita, w 2015 roku na Lubelszczyźnie swoje gospodarstwa pasieczne zarejestrowało około 6 600 pszczelarzy. Natomiast produkcja miodu wzrosła dwukrotnie w porównaniu z rokiem 2014. Grzegorz Kapusta, piastujący funkcję wicemarszałka województwa lubelskiego podkreśla, że w 2015 roku lubelscy pszczelarze pozyskali aż 3 tysiące ton miodu, co daje im pierwszeństwo pod tym względem w kraju. Pszczelarstwo należy do grona pięciu podstawowych sektorów produkcji zwierzęcej w lubelskim. 

Co ważne, Lubelszczyzna pochwalić się może bogatą tradycją pozyskiwania specyficznych odmian miodu. Wiele spośród nich znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych utworzonej przez ministerstwo rolnictwa. Produkty takie jak nadwieprzański miód wielokwiatowy oraz lipowy, miód rzepakowy z Roztocza, czy miód gryczany z Lubelszczyzny cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony kupujących. W skład produktów tradycyjnych wchodzą również słodkości wyrabiane na bazie tych miodów, które rozsławiają lokalną gastronomię. Wszyscy mają nadzieję, że to pasmo sukcesów pszczelarskich w tym regionie utrzyma się jak najdłużej. 

Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, Lubelszyzna polskim zagłębiem pszczelarskim, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/lubelszyzna-polskim-zaglebiem-pszczelarskim,135605.html, data publikacji: 2016.10.14, data odczytu: 2016.10.14.
Rzeczpospolita, W krainie miodami płynącej, http://www.rp.pl/Zycie-Lubelszczyzny/310139816-W-krainie-miodami-plynacej.html#ap-1, data publikacji: 2016.10.13, data odczytu: 2016.10.14.



Liczba wyświetleń artykułu: 3663

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-15 09:01:12

A myślałem, że Małopolska jest tutaj przodownikiem, a tu niespodzianka... ale miła niespodzianka :)



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Miodowa owsianka

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu