Portal Pszczelarski

Lubelszczyzna polskim zagłębiem pszczelarskim

pszczelarstwo lubelskie zagłębie pszczelarskie Lista Produktów Tradycyjnych nadwieprzański miód wielokwiatowy miód wielokwiatowy miód lipowy miód rzepakowy miód rzepakowy z Roztocza miód gryczany miód gryczany z Lubelszczyzny

Wyjątkowo pozytywne informacje płyną z Lubelszczyzny. To właśnie ten region kraju okazuje się być polskim zagłębiem pszczelarskim. 

Zgodnie z informacjami podanymi w dzienniku Rzeczpospolita, w 2015 roku na Lubelszczyźnie swoje gospodarstwa pasieczne zarejestrowało około 6 600 pszczelarzy. Natomiast produkcja miodu wzrosła dwukrotnie w porównaniu z rokiem 2014. Grzegorz Kapusta, piastujący funkcję wicemarszałka województwa lubelskiego podkreśla, że w 2015 roku lubelscy pszczelarze pozyskali aż 3 tysiące ton miodu, co daje im pierwszeństwo pod tym względem w kraju. Pszczelarstwo należy do grona pięciu podstawowych sektorów produkcji zwierzęcej w lubelskim. 

Co ważne, Lubelszczyzna pochwalić się może bogatą tradycją pozyskiwania specyficznych odmian miodu. Wiele spośród nich znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych utworzonej przez ministerstwo rolnictwa. Produkty takie jak nadwieprzański miód wielokwiatowy oraz lipowy, miód rzepakowy z Roztocza, czy miód gryczany z Lubelszczyzny cieszą się dużym zainteresowaniem ze strony kupujących. W skład produktów tradycyjnych wchodzą również słodkości wyrabiane na bazie tych miodów, które rozsławiają lokalną gastronomię. Wszyscy mają nadzieję, że to pasmo sukcesów pszczelarskich w tym regionie utrzyma się jak najdłużej. 

Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, Lubelszyzna polskim zagłębiem pszczelarskim, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/lubelszyzna-polskim-zaglebiem-pszczelarskim,135605.html, data publikacji: 2016.10.14, data odczytu: 2016.10.14.
Rzeczpospolita, W krainie miodami płynącej, http://www.rp.pl/Zycie-Lubelszczyzny/310139816-W-krainie-miodami-plynacej.html#ap-1, data publikacji: 2016.10.13, data odczytu: 2016.10.14.



Liczba wyświetleń artykułu: 4936

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-15 09:01:12

A myślałem, że Małopolska jest tutaj przodownikiem, a tu niespodzianka... ale miła niespodzianka :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Kurczak w różowej marynacie

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Racuchy z bananami i miodem