Portal Pszczelarski

Warsztaty miodowe w Sederdzicach 2016 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo mazowieckie Seredzice relacja z wydarzenia Mazowiecka Kuźnia Smaków Łukasz Murawski Pasieka Murawscy Warsztaty miodowe w Sederdzicach 2016 Warsztaty miodowe w Sederdzicach

W Seredzicach (gmina Iłża, województwo mazowieckie) odbyły się warsztaty związane z produkcją miodu. Ich uczestnicy mogli poznać wiele związanych z nią tajników. 

Informacje przekazane przez Iłża serwis mówią, iż warsztaty poprowadził Łukasz Murawski z Pasieki Murawscy, która jest lokalnym liderem pod względem prężności działania i liczby otrzymanych przez nią nagród. Druga część spotkania poświęcona była warsztatom kulinarnym prowadzonym przez Elżbietę Bień. 

Spotkanie zrealizowane zostało w ramach projektu "Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych" realizowanych w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Ma on na celu z jednej strony promocję lokalnych produktów spożywczych, a z drugiej – rozwój mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcieliby rozpocząć pozarolniczą działalność związaną z produkcją zdrowej żywności.

W ramach zajęć oprócz poznawania technik związanych z pozyskiwaniem miodu, uczestnicy mogą również dowiedzieć się czegoś więcej na temat na przykład serowarstwa. 

Opracowano na podstawie:
Wspólnytrakt.pl, Warsztaty w Seredzicach i Gębarzowie, http://www.wspolnytrakt.pl/aktualnosci/warsztaty-w-seredzicach-i-gebarzowie/, data publikacji: 2016.10.06, data odczytu: 2016.10.07.
Iłża serwis, Warsztaty w Seredzicach i Gębarzowie, http://www.ilza.com.pl/ilza_com,79,aktualnosci,4,2269,warsztatywseredzicachigbarzowie,0, data publikacji: 2016.10.06, data odczytu: 2016.10.07.



Liczba wyświetleń artykułu: 1584

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Agua fresca z borówek

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową