Portal Pszczelarski

Podkarpackie miodobranie 2016

pszczelarstwo podkarpackie miodobranie 2016 miodobranie na Podkarpaciu 2016 Tadeusz Dylon Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie miód ze spadzi iglastej miód wrzosowy

Ciąg dalszy informacji na temat zbiorów miodów na Podkarpaciu. Wcześniejsze przypuszczenia okazały się słuszne i pszczelarze zebrali zdecydowanie mniejsze ilości miodów, niż zwykle. 

Zgodnie z informacjami jakie przekazała Polska Agencja Prasowa po rozmowie z Tadeuszem Dylonem, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, tegoroczne zbiory to średnio trzynaście kilogramów miodu z jednego ula. Ten wynik jest słabszy o dziesięć kilogramów od swojego zeszłorocznego odpowiednika. Jest więc gorzej, niż myśleli pszczelarze. 

Średnio z jednego ula udało się uzyskać dziewięć kilogramów miodu ze spadzi iglastej oraz z wrzosu. To właśnie te zbiory nieco poprawiły statystyki, inaczej byłoby jeszcze gorzej. To jednak jest również niezadowalający wynik, ponieważ zgodnie z informacjami podanymi przez Tadeusza Dylona, w 2015 roku w tym regionie zbierano aż 35 kilogramów miodu spadziowego. Siedem kilogramów z jednego ula to wynik rzepaku, sześć kilogramów – z miodów wielokwiatowych oraz po pięć kilogramów z lipy i akacji. Takie rezultaty nie mogą nikogo napawać optymizmem. Pozostaje jedynie pocieszenie się dobrą jakością uzyskanych zbiorów. 

Na Podkarpaciu hodowanych jest około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Liczba pszczelarzy wynosi 4,5 tysiąca. Ten region wytwarza około czterdziestu procent miodu ze spadzi iglastej w kraju. 

Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, Podkarpackie: Słaby sezon pszczelarzy. Tylko 13 kg miodu z ula, http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/podkarpackie-slaby-sezon-pszczelarzy-tylko-13-kg-miodu-z-ula,135169.html, data publikacji: 2016.10.05, data odczytu: 2016.10.05.

Zobacz również:

Miodobranie na Podkarpaciu 2016



Liczba wyświetleń artykułu: 2260

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem