Portal Pszczelarski

Gorąca lemoniada z miodem - przepis

Na zdjęciu lemoniada z miodem. Źródło zdjęcia: 2.bp.blogspot.com/-YmloA24HC-w/Ud26xtFzsfI/AAAAAAAAAcA/g38-eTymwGs/s1600/DSC04067.JPG

przepis z miodem miód lemoniada z miodem napój z miodem

Deszcz, porywisty wiatr, ciemno rano i jeszcze ciemniej po południu. Nic tylko zaszyć się w domu i... skosztować rozgrzewającej lemoniady z miodem!

Przepis na gorącą lemoniadę z miodem (porcja dla 4 osób):

Trudność przepisu:

Przepis łatwy. Czas wykonania ok. 10 minut.

Składniki:

- 4 szklanki przegotowanej, gorącej wody (najlepiej o temperaturze 80 stopni),
- 3 cytryny,
- 2 torebki zielonej herbaty,
- 4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Należy przygotować duży dzbanek, włożyć dwie torebki zielonej herbaty, zalać go przegotowaną, gorącą wodą i odczekać 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy herbaty i dodajemy do naparu cztery łyżki miodu. Mieszamy aż miód się rozpuści.

Następnie z jednej cytryny ścieramy skórkę i dodajemy ją do dzbanka z herbatą i miodem. Ze wszystkich trzech cytryn wyciskamy sok i przelewając przez sitko, dodajemy go do naparu. Całość mieszamy i przelewamy do kubków.

Wskazówka:

Tak przygotowaną lemoniadę warto podawać póki jest gorąca.

Smacznego!

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5368

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie