Portal Pszczelarski

Polska jedynym na świecie producentem miodów pitnych na skalę przemysłową

pszczelarstwo w Polsce miodosytnictwo miód pitny producent miodu pitnego dwójniak trójniak czwórniak półtorak

Eksperci oceniają, że Polska jest jedynym na świecie producentem miodów pitnych na skalę przemysłową. W latach 2008-2013 produkcja tego alkoholu wzrosła dwukrotnie, do poziomu około 1,4 miliona litrów rocznie. Ta tendencja wzrostowa stale się utrzymuje. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez portali biznes.interia.pl, krajowy popyt na miód rośnie średnio o 8% rocznie, a eksport miodów pitnych o nawet 20% rocznie. Nic dziwnego, w końcu miodosytnictwo w Polsce ma tradycję sięgającą ponad 1000 lat wstecz. Wyrób miodu pitnego w Polsce nadal w dużej mierze odbywa się za pośrednictwem tradycyjnych metod. Obecnie trwa renesans produktów regionalnych, na którym zyskuje również miodosytnictwo. 

W 2008 roku Komisja Europejska zarejestrowała wybrane miody pitne pochodzące z Polski, takie jak dwójniak, trójniak, czwórnika i półtorak jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. O rynku miodów pitnych w Polsce zaczęto ostatnio znowu mówić w kontekście negocjowania umów Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), czyli mających otworzyć rynki handlowe po obu stronach Atlantyku. Producenci obawiają się bowiem, że zarówno same miody, jak i alkohol tworzony na ich bazie, może zza oceanu trafiać na rynek unijny. Istnieje obawa, ponieważ w Stanach Zjednoczonych nie ma obowiązku oznaczania żywności wyprodukowanej przy użyciu roślin modyfikowanych genetycznie. Takie produkty trafią również na nasz rynek. Z drugiej strony większa swoboda handlu to również szansa na znalezienie nowych rynków zbytu dla polskich produktów. 

Opracowano na podstawie:
Biznes Interia.pl, PROGNOZY: Rynek miodu pitnego rośnie w siłę, http://biznes.interia.pl/gieldy/news/rynek-miodu-pitnego-rosnie-w-sile,2372083,1844#commentsZoneList, data publikacji: 2016.09.15, data odczytu: 2016.10.04.



Liczba wyświetleń artykułu: 8763

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-07 07:34:49

Jest się czym szczycić :) WRESZCIE :)



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą