Portal Pszczelarski

Polska jedynym na świecie producentem miodów pitnych na skalę przemysłową

pszczelarstwo w Polsce miodosytnictwo miód pitny producent miodu pitnego dwójniak trójniak czwórniak półtorak

Eksperci oceniają, że Polska jest jedynym na świecie producentem miodów pitnych na skalę przemysłową. W latach 2008-2013 produkcja tego alkoholu wzrosła dwukrotnie, do poziomu około 1,4 miliona litrów rocznie. Ta tendencja wzrostowa stale się utrzymuje. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez portali biznes.interia.pl, krajowy popyt na miód rośnie średnio o 8% rocznie, a eksport miodów pitnych o nawet 20% rocznie. Nic dziwnego, w końcu miodosytnictwo w Polsce ma tradycję sięgającą ponad 1000 lat wstecz. Wyrób miodu pitnego w Polsce nadal w dużej mierze odbywa się za pośrednictwem tradycyjnych metod. Obecnie trwa renesans produktów regionalnych, na którym zyskuje również miodosytnictwo. 

W 2008 roku Komisja Europejska zarejestrowała wybrane miody pitne pochodzące z Polski, takie jak dwójniak, trójniak, czwórnika i półtorak jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. O rynku miodów pitnych w Polsce zaczęto ostatnio znowu mówić w kontekście negocjowania umów Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), czyli mających otworzyć rynki handlowe po obu stronach Atlantyku. Producenci obawiają się bowiem, że zarówno same miody, jak i alkohol tworzony na ich bazie, może zza oceanu trafiać na rynek unijny. Istnieje obawa, ponieważ w Stanach Zjednoczonych nie ma obowiązku oznaczania żywności wyprodukowanej przy użyciu roślin modyfikowanych genetycznie. Takie produkty trafią również na nasz rynek. Z drugiej strony większa swoboda handlu to również szansa na znalezienie nowych rynków zbytu dla polskich produktów. 

Opracowano na podstawie:
Biznes Interia.pl, PROGNOZY: Rynek miodu pitnego rośnie w siłę, http://biznes.interia.pl/gieldy/news/rynek-miodu-pitnego-rosnie-w-sile,2372083,1844#commentsZoneList, data publikacji: 2016.09.15, data odczytu: 2016.10.04.



Liczba wyświetleń artykułu: 10455

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-07 07:34:49

Jest się czym szczycić :) WRESZCIE :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania