Portal Pszczelarski

Miód z Ukrainy może wyprzeć polski miód

pszczelarstwo opolskie miód miód z Ukrainy miód z Chin Roman Stachyra

Pszczelarze o Opolszczyzny alarmują. Ich zdaniem na skutek konkurencyjnej ceny, miód z Ukrainy już niedługo może wyprzeć produkty z polskich pasiek. 

Jak wynika z rozmowy Radia Opole z pszczelarzem Romanem Stachyrą, importowany zza wschodniej granicy produkt jest nawet trzykrotnie tańszy od rodzimego, a także dostępny w polskich sklepach i na bazarach. Wiąże się to bezpośrednio z warunkami atmosferycznymi. Okres pożytkowy na terenie Polski jest zdecydowanie krótszy niż na Ukrainie, dlatego miodu jest mniej. Pszczoły w pasiekach w Polsce często wymierają w okresie zimy, co sprowadza na pszczelarzy duże straty.

Pszczelarze bardzo obawiają się tej konkurencji, podobnie jak to miało miejsce wcześniej w przypadku miodu z Chin. Dlatego związki pszczelarskie z Polski pragną zainteresować tą sprawą Ministerstwo Rolnictwa. Zgodnie z informacjami podanymi przez Ukraińską Konfederację Rolną, eksport miodu z tego kraju wzrósł w ciągu niecałej połowy roku aż do 13 tysięcy ton. Polska znalazła się na trzecim miejscu spośród listy jego odbiorców. Nic dziwnego, że pszczelarze czują się zaniepokojeni i pragną w jakiś sposób rozwiązać tę sytuację. 

Opracowano na podstawie:
Radio Opole, Po chińskim, ukraiński miód zaczyna zagrażać rodzimym pszczelarzom, http://radio.opole.pl/100,172747,po-chinskim-ukrainski-miod-zaczyna-zagrazac-rodz, data publikacji: 2016.10.04, data odczytu: 2016.10.04.
Wschodnik.pl Nowiny z Ukrainy, Ukraiński miód cieszy się ogromną popularnością w świecie, http://wschodnik.pl/biznes/item/6483-ukrainski-miod-cieszy-sie-ogromna-popularnoscia-w-swiecie.html, data publikacji: 2016.06.18, data odczytu: 2016.10.04.

Zobacz również:

Projekt zwiększenia limitów dla ukraińskiego miodu w Parlamencie Europejskim



Liczba wyświetleń artykułu: 8122

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-10-05 19:51:42

Ja bym się tam tak bardzo nie obawiał tego, że miód zza wschodniej granicy narobi polskim pszczelarzom problemów... Mamy mało miodu więc łatwiej jest go sprzedać. Poza tym jest wysokiej jakości bo jest i badany, i przechowywany zgodnie z zasadami higieny, co wątpię, że na Ukrainie jest przestrzegane...

rybak 2016-10-06 13:49:24

pod legendą miodu z Ukrainy sprzedawany jest pseudomiód z dodatkiem inwertu; największa sprzedaz inwertów zimowych nie jest bowiem w lipcu-sierpniu, a w maju!? mamy później w czerwcu-lipcu 'rekordzistów" z miodem z 1 ula; w rzeczywistości jest to zaś 50:50 miodu i inwertu; prosze spytać dystrybutorów inwertów kiedy i dlaczego sprzedaja najwięcej swoich produktów?!

blondynekkrk 2016-10-07 07:36:19

@rybak, w sumie poruszyłeś bardzo ważny temat. Zastanawiam się tylko, czy nie taniej jest ściągnąć miód z Ukrainy, niż kombinować z inwertem.

oro54 2016-10-07 10:39:46

Do "rybaka" - wszystko jest to półprawdą; jeżeli się produkuje głównie odkłady to największe zapotrzebowanie na inwert właśnie występuje w czerwcu i maju. Pszczoły w odkładach, aby się intensywnie rozwijały muszą mieć pokarm bez względu na pogodę i pożytek. Całkowicie inną sprawą jest rzetelność pszczelarza produkującego miód. Etos pszczelarza jest już w odwrocie, do głosu doszli producenci miodu: wiecej, szybciej, taniej. Podobnie jak w całej nowoczesnej gospodarce wszystkie produkty coś udawają: szynka, że jest szynką, kiełbasa, że jest kiełbasą, chleb, że jest chlebem, lek, że jest lekiem itd, itp. Tak dzieje się we wszystkich niemal dziedzinach naszego życia, to dlaczego akurat ma być inaczej w pszczelarstwie? Inwert jest o wiele tańszy niż miód z Ukrainy, a do tego dostarczony zostaje przez producenta do zamawiającego bez dodatkowych kosztów. Smutne, ale niestety prawdziwe.

coolagi 2019-03-03 15:50:15

co jednak powiecie o jakości miodu z Ukrainy? Potrzebuję miód wielokwiatowy do dalszego przerobienia a nie na odsprzedaż czy zarabianie na fałszowaniu pochodzenia. Chcę go używać zamiast cukru do produkcji spożywczej, a nie chcę stosować tych wszystkich słodzikowych przemysłowych dodatków. Chciałbym aby miód słodził i był zdrowszy od cukru ale czasem słyszę zdania , że ten miód może nawet truć. !! Nie jestem pszczelarzem i prozdrowotne własciwości miodu tez w mojej branży nie stanowi priorytetu, ale mimo to chciałbym nie truć !! Jak więc mają sie opinie o ukraińskim miodzie do rzeczywistości Waszym zdaniem?

Lukasz_Baniak 2019-03-05 06:58:22

coolagi, myślę, że to troszkę zła sława, którą dopisują polscy pszczelarze bojący się o to, że zagraniczny miód jest tańszy. Troszkę mają rację, bo jest tańszy, a przez to część klientów zdecyduje się na niego. Z drugiej jednak strony może zaszkodzić klientom pod tym względem, że na Ukrainie nie przestrzega się procedur higieny... a poza tym analiza pyłkowa miodu wielokwiatowego będzie znacznie odbiegać od tej, która jest z polskich pożytków. Inny rejon świata = inne pożytki.



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Puchowa owsianka na różanym mleku

Puszysty omlet z bananami

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016