Portal Pszczelarski

IV Święto Plonów. Targi Miodów - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo opolskie relacja z wydarzenia IV Święto Plonów. Targi Miodów Tomasz Kos

Skansen w Bierkowicach w Opolu w minioną niedzielę (02.10.2016 r.) zamienił się w prawdziwy raj dla miłośników rękodzieła i regionalnych smakołyków. Odbyło się tam czwarte Święto Plonów i Targi Miodu. 

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez portal Strefa Agro, cała impreza potrwała od godziny 10. do godziny 18-tej. Tomasz Kos, pszczelarz z Białej Nyskiej, przygotował z tej okazji mały ulik pokazowy, dzięki któremu możliwe było podglądanie życia pszczół, które aktualnie szykują się już do zimowania. Pomimo, że dużo mniejszy niż standardowy, ulik pokazowy pozwalał chociaż przez chwilę podejrzeć miejsce, w którym miód powstaje. Oprócz tego zwiedzający mogli brać udział w pokazach tradycyjnego rzemiosła oraz rękodzieła artystycznego, w tym wykonywaniu korony dożynkowej. Dla chętnych nie zabrakło regionalnych smakołyków do spróbowania. Uczestnikom przygrywały zespoły folklorystyczne z regionu. 

W niezwykłych warunkach Muzeum Wsi Opolskiej największe zainteresowanie kupujących wzbudziły targi miodu. Pszczelarze na ten dzień przyszykowali wiele różnych gatunków pochodzących z tegorocznych zbiorów. Klienci najchętniej wybierali miód rzepakowy, gryczany, wielokwiatowy oraz spadziowy. To gatunki najbardziej znane i ceniące się uznaniem ze strony kupujących w każdym regionie Polski. 

Opracowano na podstawie:
Strefa Agro, Święto plonów i targi miodów w skansenie w Bierkowicach, http://www.strefaagro.nto.pl/galeria/swieto-plonow-i-targi-miodow-w-skansenie-w-bierkowicach, data publikacji: 2016.10.02, data odczytu: 2016.10.03.
Muzeum Wsi Opolskiej, Święto Plonów, http://www.muzeumwsiopolskiej.pl/node/222, data odczytu: 2016.10.03.

Zobacz również:

IV Święto Plonów. Targi Miodów



Liczba wyświetleń artykułu: 1749

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół