Portal Pszczelarski

IV Święto Plonów. Targi Miodów - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo opolskie relacja z wydarzenia IV Święto Plonów. Targi Miodów Tomasz Kos

Skansen w Bierkowicach w Opolu w minioną niedzielę (02.10.2016 r.) zamienił się w prawdziwy raj dla miłośników rękodzieła i regionalnych smakołyków. Odbyło się tam czwarte Święto Plonów i Targi Miodu. 

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez portal Strefa Agro, cała impreza potrwała od godziny 10. do godziny 18-tej. Tomasz Kos, pszczelarz z Białej Nyskiej, przygotował z tej okazji mały ulik pokazowy, dzięki któremu możliwe było podglądanie życia pszczół, które aktualnie szykują się już do zimowania. Pomimo, że dużo mniejszy niż standardowy, ulik pokazowy pozwalał chociaż przez chwilę podejrzeć miejsce, w którym miód powstaje. Oprócz tego zwiedzający mogli brać udział w pokazach tradycyjnego rzemiosła oraz rękodzieła artystycznego, w tym wykonywaniu korony dożynkowej. Dla chętnych nie zabrakło regionalnych smakołyków do spróbowania. Uczestnikom przygrywały zespoły folklorystyczne z regionu. 

W niezwykłych warunkach Muzeum Wsi Opolskiej największe zainteresowanie kupujących wzbudziły targi miodu. Pszczelarze na ten dzień przyszykowali wiele różnych gatunków pochodzących z tegorocznych zbiorów. Klienci najchętniej wybierali miód rzepakowy, gryczany, wielokwiatowy oraz spadziowy. To gatunki najbardziej znane i ceniące się uznaniem ze strony kupujących w każdym regionie Polski. 

Opracowano na podstawie:
Strefa Agro, Święto plonów i targi miodów w skansenie w Bierkowicach, http://www.strefaagro.nto.pl/galeria/swieto-plonow-i-targi-miodow-w-skansenie-w-bierkowicach, data publikacji: 2016.10.02, data odczytu: 2016.10.03.
Muzeum Wsi Opolskiej, Święto Plonów, http://www.muzeumwsiopolskiej.pl/node/222, data odczytu: 2016.10.03.

Zobacz również:

IV Święto Plonów. Targi Miodów



Liczba wyświetleń artykułu: 1433

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puchowa owsianka na różanym mleku

Pancakes cytrynowe z miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie