Portal Pszczelarski

Varroa destructor - obowiązki pszczelarza

Na zdjęciu: varroa destructor i zapałka. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Varroa_destructor.jpg Autor zdjęcia: Waugsberg

Varroa destructor warroza walka z warrozą Inspekcja Weterynaryjna Agencja Rynku Rolnego ARR

Varroa destructor – kilka uwag

Varroa destructor jest groźnym pasożytem pszczół, który przyczynia się do ich masowego ginięcia. Choć sporo jest sposobów radzenia sobie z inwazją pasożyta, zarówno mechanicznych, jak i chemicznych, pszczelarz nigdy nie powinien wykonywać tych działań bez powiadomienia Inspekcji Weterynaryjnej.

Warroza jest chorobą, która podlega nie tylko obowiązkowemu zgłoszeniu, ale też rejestracji. Jest bowiem jedną z chorób zakaźnych wymienionych w ustawie o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Warto zwrócić uwagę, że rejestracja i zgłaszanie, choć dotyczą tej samej choroby, przebiegają zupełnie inną drogą i dokonuje się ich w innych instytucjach, które kompetencyjnie podlegają jednemu organowi, czyli Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W oddziałach terenowych Agencji Rynku Rolnego pszczelarze muszą co roku przedkładać aktualny wykaz rodzin dotkniętych warrozą. Natomiast w Inspekcji Weterynaryjnej pszczelarze muszą zgłaszać chorobę lub nawet podejrzenia jej wystąpienia. Co ważne, przepływ informacji między jednym a drugim organem jest znikomy, gdyż zgłoszenie w jednym miejscu nie zdejmuje z pszczelarza obowiązku przedstawienia wykazu w drugim miejscu. Chodzi tu o kwestię bezzwłoczności, wymaganą przez Inspekcję Weterynaryjną. Pszczelarz, który raz w roku składa wykaz w Agencji Rynku Rolnego, podaje liczbę rodzin zarażonych w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy. Natomiast Inspekcję Weterynaryjną interesuje zgłoszenie natychmiastowe, które pozwoli na szybką ocene rozmiaru strat, diagnozę choroby oraz wdrożenie środków zaradczych.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3465

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Różowe stringi z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zostań bohaterem pszczół

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół