Portal Pszczelarski

Ule na dachach hipermarketów Carrefour w Warszawie 2016

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie ule na hipermarketach ule Carrefour Polska Pszczelarz Kozacki

Carrefour Polska na dachach swoich wielkopowierzchniowych sklepów otworzył łącznie 15 uli. Tego typu działanie wynika bezpośrednio z jednego z filarów polityki sieci, związanego z ochroną bioróżnorodności. 

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu AgroPolska, w sierpniu na dachach pięciu sklepów należących do sieci, zostały zainstalowane odpowiednie hotele dla tych bardzo pożytecznych owadów. Na razie zostały one umieszczone tylko w stolicy kraju. Być może akcja zostanie poszerzona także na inne obszary. 

Barbara Kowalska, senior menedżer ds. jakości i rozwoju trwałego w Carrefour Polska, zauważyła że ta inicjatywa związana jest z troską o coraz bardziej zanikającą bioróżnorodność.

Miejmy nadzieję, że tego typu inicjatywa nie pozostanie jedynie posunięciem marketingowym, a stale podejmowaną przez różnego typu firmy formą aktywności ekologicznej. Jak pokazuje doświadczenie, miejskie pszczoły nie tylko w Warszawie radzą sobie bardzo dobrze. W samej stolicy znajduje się jak na razie 400 uli. Akcje zakładania uli na dachach lub w ogrodach budynków użyteczności publicznej to jasna wskazówka na temat konieczności stworzenia zrównoważonych miast, które pomimo urbanizacji, nie będą zapominały o potrzebach zwierząt, zwłaszcza tak pożytecznych jak pszczoły. Każdy ul w przestrzeni miejskiej posiada również walor edukacyjny. 

Partnerem inicjatywy jest firma Pszczelarz Kozacki. Patronem akcji został UNEP/GRID Warszawa. 

Opracowano na podstawie:
AgroPolska, Znana sieć sklepów otwiera hotele dla pszczół, http://www.agropolska.pl/o-firmach/znana-siec-sklepow-otwiera-hotele-dla-pszczol,658.html, data publikacji: 2016.08.30, data odczytu: 2016.09.26.



Liczba wyświetleń artykułu: 2129

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem