Portal Pszczelarski

Ule na dachach hipermarketów Carrefour w Warszawie 2016

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie ule na hipermarketach ule Carrefour Polska Pszczelarz Kozacki

Carrefour Polska na dachach swoich wielkopowierzchniowych sklepów otworzył łącznie 15 uli. Tego typu działanie wynika bezpośrednio z jednego z filarów polityki sieci, związanego z ochroną bioróżnorodności. 

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu AgroPolska, w sierpniu na dachach pięciu sklepów należących do sieci, zostały zainstalowane odpowiednie hotele dla tych bardzo pożytecznych owadów. Na razie zostały one umieszczone tylko w stolicy kraju. Być może akcja zostanie poszerzona także na inne obszary. 

Barbara Kowalska, senior menedżer ds. jakości i rozwoju trwałego w Carrefour Polska, zauważyła że ta inicjatywa związana jest z troską o coraz bardziej zanikającą bioróżnorodność.

Miejmy nadzieję, że tego typu inicjatywa nie pozostanie jedynie posunięciem marketingowym, a stale podejmowaną przez różnego typu firmy formą aktywności ekologicznej. Jak pokazuje doświadczenie, miejskie pszczoły nie tylko w Warszawie radzą sobie bardzo dobrze. W samej stolicy znajduje się jak na razie 400 uli. Akcje zakładania uli na dachach lub w ogrodach budynków użyteczności publicznej to jasna wskazówka na temat konieczności stworzenia zrównoważonych miast, które pomimo urbanizacji, nie będą zapominały o potrzebach zwierząt, zwłaszcza tak pożytecznych jak pszczoły. Każdy ul w przestrzeni miejskiej posiada również walor edukacyjny. 

Partnerem inicjatywy jest firma Pszczelarz Kozacki. Patronem akcji został UNEP/GRID Warszawa. 

Opracowano na podstawie:
AgroPolska, Znana sieć sklepów otwiera hotele dla pszczół, http://www.agropolska.pl/o-firmach/znana-siec-sklepow-otwiera-hotele-dla-pszczol,658.html, data publikacji: 2016.08.30, data odczytu: 2016.09.26.



Liczba wyświetleń artykułu: 2575

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Dyniowe drożdżowe z awokado

Klasyczna truskawka z miodem