Portal Pszczelarski

Ule w ogrodzie warszawskiego hospicjum onkologicznego 2016

pszczelarstwo mazowieckie ule w ogrodzie hospicjum

Hospicjum onkologiczne to miejsce kojarzące się zdecydowanie smutno. Pracownicy i władze tej instytucji na warszawskim Ursynowie postanowili nieco zmodyfikować ten negatywny wizerunek i zdecydowali się na umieszczenie w ogrodzie otaczającym placówkę uli z pszczołami. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez regionalny portal Halo Ursynów, ule mają zostać postawione na terenie zielonym, w bliskiej odległości od budynków hospicjum. Aby zabezpieczyć mieszkańców okolicznych bloków, całość zostanie zabezpieczona poprzez zamontowanie na granicach pasieki wysokiej siatki. 

Na razie zaplanowano umieszczenie w tym miejscu czterech uli. Jak w rozmowie z portalem ujawniła Karolina Chojka-Bartoszko z hospicjum onkologicznego, opinie co do istnienia tej nietypowej pasieki są raczej przychylne. Ule zostaną umieszczone w miejscu bezpiecznym, w pewnej odległości od ulicy. Władze liczą również na promocję dla hospicjum. Na razie umieszczono już ostrzegawcze tabliczki na ogrodzeniu. Mieszkańcy nie sprzeciwiają się tym planom. Owady nie będą również w jakikolwiek sposób zagrażały pacjentom. 

Hospicjum, aby podreperować swoje finanse, planuje uruchomienie punktu sprzedaży swojego miejskiego miodu. Potrzeby placówki są bardzo duże. Na razie sezon pasieczny dobiega powoli do końca, więc prawdopodobnie nie uda się już w tym roku uruchomić pasieki. 

Zgodnie z informacjami podanymi przez portal, w samej Warszawie zlokalizowanych jest blisko 400 uli. 

Opracowano na podstawie:
Halo Ursynów, Hospicjum onkologiczne stawia na… pszczoły! W ogrodzie pojawią się ule, http://www.haloursynow.pl/artykuly/hospicjum-onkologiczne-stawia-na-pszczoly-w-ogrodz,6570.htm, data publikacji: 2016.09.16, data odczytu: 2016.09.26.



Liczba wyświetleń artykułu: 1779

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Lawendowe ciasto dyniowe

Marchewkowe naleśniki z miodem

Miód z dziką różą

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu