Portal Pszczelarski

Koniec kwitnienia nawłoci 2016

pszczelarstwo w Polsce nawłoć nawłoć kanadyjska mimoza

Nawłoć często bywa mylona z mimozą, dlatego refren znanej piosenki powinien brzmieć raczej "nawłocią jesień się zaczyna". To właśnie ta kwitnąca na żółto roślina zamyka najczęściej okres korzystania przez pszczoły z pożytków. 

Zgodnie z informacjami opublikowanymi w ramach portalu Polskiej Agencji Prasowej Nauka w Polsce, właśnie kończy się okres kwitnienia tej wyjątkowo miododajnej rośliny. Pierwotnie pochodziła ona z Ameryki i była używana do dekoracji ogrodów. Po sprowadzeniu szybko się rozrosła i obecnie jest bardzo popularną rośliną nieużytków i ugorów. Nawłoć kanadyjska jest w Europie uznawana za jedną z najbardziej ekspansywnych gatunków roślin. Zagłusza ona inne rośliny do tego stopnia, że można wręcz mówić o monokulturze na wielu obszarach. 

Wiesław Gawryś, zastępca dyrektora Ogrodu Botanicznego Polskiej Akademii Nauk w Powsinie w rozmowie z Polską Agencją Prasową zauważył, że podstawową zaletą nawłoci jest jej wyjątkowa miododajność, ponieważ nie posiada ona szczególnych walorów dekoracyjnych. Ekspert dodaje, że gdyby nawłoć kwitła we wcześniejszych miesiącach, a nie wraz z nadejściem jesieni, produkcja miodu byłaby zdecydowanie prostsza. Końcówka sierpnia i wrzesień to w końcu czas, kiedy pszczoły zaczynają się już szykować do zimowli i latają zdecydowanie słabiej. Pszczelarze rzadko decydują się na odbieranie miodu z nawłoci. 

Opracowano na podstawie:
Limanowa.in, Nie mimozami, lecz nawłocią jesień się zaczyna, http://www.limanowa.in/wydarzenia,33035.html, data publikacji: 2016.09.25, data odczytu: 2016.09.26.
Nauka w Polsce PAP, Dobrze, jak pająkowi w nawłoci, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,411058,dobrze-jak-pajakowi-w-nawloci.html, data publikacji: 2016.09.07, data odczytu: 2016.09.26.

Zobacz również:

Nawłoć kanadyjska - roślina miododajna

Nawłoć późna, nawłoć olbrzymia - roślina miododajna



Liczba wyświetleń artykułu: 4784

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym