Portal Pszczelarski

Pszczelarze-wolontariusze poszukiwani w Mikołowie

pszczelarstwo śląskie pszczelarz pszczelarz-wolontariusz Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie Łukasz Przybył crowdfunding

Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie poszukuje wolontariuszy, którzy chcieliby zająć się pszczelarstwem. Oprócz tradycyjnej opieki nad ulami, takie osoby miałyby również prowadzić warsztaty tematyczne dla dzieci i dorosłych. 

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Gazetę Wyborczą Katowice, przedsięwzięcie Ogrodu Botanicznego na Śląsku ma znaczenie nie tylko komercyjne, ale przede wszystkim edukacyjne. Pomysłodawcą całej akcji jest Łukasz Przybył. Pieniądze na cztery ule udało się zebrać dzięki zbiórce na portalu PolakPotrafi.pl (łącznie 4200 zł). Tym samym ten ogród dołączył do grona innych, na których obszarze znajdują się ule. 

Już w maju w pobliżu uli udało się przeprowadzić warsztaty, przeznaczone przede wszystkim dla najmłodszych. Pasieka miałaby szansę prężnie się rozwijać, niestety na przeszkodzie stoją ograniczone możliwości pszczelarzy zaangażowanych w projekt. 

Dlatego Ogród Botaniczny w Mikołowie poszukuje wolontariuszy, którzy mają pojęcie o pszczelarstwie i dysponują czasem wolnym. Zaplanowano, że kolejne szkolenia miałyby się odbyć już w 2017 roku. Wolontariusze przejdą przeszkolenie, a więc na początku wystarczy jedynie minimalna wiedza, chęci i brak uczulenia na pszczeli jad. Zgłaszać się można poprzez portal Facebook. 

Opracowano na podstawie:
Gazeta Wyborcza Katowice, Chcesz zostać pszczelarzem na Śląsku? Ule czekają, http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1,35063,20653283,chcesz-zostac-pszczelarzem-na-slasku-ule-czekaja.html, data publikacji: 2016.09.06, data odczytu: 2016.09.26.
Strona pasieki edukacyjnej Skrzydlaci Przyjaciele na portalu Facebook, https://www.facebook.com/PszczolkiBzz



Liczba wyświetleń artykułu: 3126

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-09-26 18:13:57

Nie za bardzo rozumiem. Ktoś pozyskał środki na projekt, nie mając osób, które są w stanie to zrealizować? Troszkę bez sensu... Gdybym wsparł taki projekt, pewnie bym był nieco oburzony.

lapsoft 2016-10-10 14:22:41

Nikt tu nie mówi, że projektu nie ma kto realizować!? Projekt jest realizowany od kwietnia 2016. Odbyło się już 10 bezpłatnych warsztatów pszczelarskich, w których brało udział ponad 500 osób. Wolontariusze (którzych zgłosiło się do tej pory pk 10 sób) zajmą się w roku 2017 realizacją dodatkowych zajęć związanych z popularyzacją pszczelarstwa, wiedzy o owadach, ekologia oraz ochroną zapylaczy. Warsztaty pszczelarskie będą się jednak odbywać jak do tej pory, jednak w dwóch pasiekach edukacyjnych na terenie dwóch ogrodów Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie.

blondynekkrk 2016-10-10 20:29:04

Hmmm no to może niewłaściwe wyciągnąłem wnioski. Generalnie cieszę się, że wszyscy stawiają na popularyzację pszczelarstwa i że są jeszcze osoby, które chcą przekazywać wiedzę innym. Niestety w tym artykule nie do końca zostało to dopowiedziane...



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem