Portal Pszczelarski

Właściwości miodu rzepakowego

Na zdjęciu: miód rzepakowy w słoiku. Źródło obrazka: alimentipedia.it/files/images/miele-colza.jpg

miód rzepakowy właściwości miodu właściwości miodu rzepakowego

Miód rzepakowy jest w Polsce bardzo popularny i stosunkowo tani w porównaniu do innych gatunków miodu. Wynika to z licznych pożytków rzepakowych, z których pszczoły bardzo chętnie korzystają.

Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, ale bywa też kremowy lub całkiem biały. Wiele osób obawia się, że z takim białym miodem jest coś nie tak – w rzeczywistości jest on jak najbardziej wartościowy. Krystalizuje bowiem bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach. Najlepszy czas na uzupełnienie domowej spiżarni w zapasy miodu rzepakowego to maj i czerwiec, gdy odbywa się miodobranie tej odmiany miodu.

Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższa zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Ma ogromne właściwości regeneracyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie. Jedna herbata z miodem raz na kilka tygodni z pewnością nie da takiego rezultatu, jak spożywanie miodu kilka razy w tygodniu.

Zobacz więcej:

Rzepak - roślina miododajna

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

 

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 31764

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-05-25 22:16:30

Uwielbiam miód rzepakowy. W przyszłym roku zakładam pasiekę!

Miodowy 2016-10-31 15:10:13

Jemy rodziną miód rzepakowy od dobrych kilku lat. Niestety nasz zaprzyjaźniony pszczelarz z racji wieku zakończył ostatnio działalność. Teraz szukam alternatywy, zależy mi aby miód był czysty, i wysokiej jakości. Ostatnio w internecie znalazłem ten produkt: https://www.sloikmiodu.pl/p-miod-rzepakowy-polskie-miody-1kg czy ktoś ma jakieś opinie co do tego producenta? Warto czy szukać dalej?

arek 2016-11-01 14:48:58

@Miodowy, najlepiej to jest kupować od pszczelarzy. Tu masz całą listę ogłoszeń z miodem: http://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenia/12/miod.html



  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową