Właściwości miodu rzepakowego
Miód rzepakowy jest w Polsce bardzo popularny i stosunkowo tani w porównaniu do innych gatunków miodu. Wynika to z licznych pożytków rzepakowych, z których pszczoły bardzo chętnie korzystają.
Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, ale bywa też kremowy lub całkiem biały. Wiele osób obawia się, że z takim białym miodem jest coś nie tak – w rzeczywistości jest on jak najbardziej wartościowy. Krystalizuje bowiem bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach. Najlepszy czas na uzupełnienie domowej spiżarni w zapasy miodu rzepakowego to maj i czerwiec, gdy odbywa się miodobranie tej odmiany miodu.
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższa zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Ma ogromne właściwości regeneracyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie. Jedna herbata z miodem raz na kilka tygodni z pewnością nie da takiego rezultatu, jak spożywanie miodu kilka razy w tygodniu.
Zobacz więcej:
Właściwości miodu gryczano-lipowego
Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego
Właściwości miodu wielokwiatowego
Właściwości miodu ze spadzi iglastej
Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego
Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Liczba wyświetleń artykułu: 34238
Komentarze z forum pszczelarskiego
Adam_Poch 2016-05-25 22:16:30
Miodowy 2016-10-31 15:10:13
arek 2016-11-01 14:48:58