Właściwości miodu rzepakowego

Na zdjęciu: miód rzepakowy w słoiku. Źródło obrazka: alimentipedia.it/files/images/miele-colza.jpg
Miód rzepakowy jest w Polsce bardzo popularny i stosunkowo tani w porównaniu do innych gatunków miodu. Wynika to z licznych pożytków rzepakowych, z których pszczoły bardzo chętnie korzystają.
Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, ale bywa też kremowy lub całkiem biały. Wiele osób obawia się, że z takim białym miodem jest coś nie tak – w rzeczywistości jest on jak najbardziej wartościowy. Krystalizuje bowiem bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach. Najlepszy czas na uzupełnienie domowej spiżarni w zapasy miodu rzepakowego to maj i czerwiec, gdy odbywa się miodobranie tej odmiany miodu.
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższa zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Ma ogromne właściwości regeneracyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie. Jedna herbata z miodem raz na kilka tygodni z pewnością nie da takiego rezultatu, jak spożywanie miodu kilka razy w tygodniu.
Zobacz więcej:
Właściwości miodu gryczano-lipowego
Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego
Właściwości miodu wielokwiatowego
Właściwości miodu ze spadzi iglastej
Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego
Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Liczba wyświetleń artykułu: 34600
Komentarze z forum pszczelarskiego
Adam_Poch 2016-05-25 22:16:30
Miodowy 2016-10-31 15:10:13
arek 2016-11-01 14:48:58

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Podstawowe informacje na temat miodu. Skład chemiczny, właściwości, dawkowanie Portal Pszczelarski

Miodobranie - krok po kroku
Jak poprawnie przeprowadzić miodobranie? Bogdan Piekarz

Miód - produkt pszczeli
Czym jest miód i jakie są jego odmiany? Tadeusz Kąkol

Lubelszczyzna polskim zagłębiem pszczelarskim
Szybki rozwój pszczelarstwa w województwie lubelskim 2016 Iga Grądzka-Cholcha

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego w Gnieźnie 2016
Ocena sezonu pasiecznego przez gnieźnieńskich pszczelarzy Iga Grądzka-Cholcha

Spotkanie pszczelarzy i rolników w Bydgoszczy 2016
Spotkanie mające na celu zacieśnienie współpracy między rolnikami a pszczelarzami Iga Grądzka-Cholcha
