Portal Pszczelarski

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego w Gnieźnie 2016

pszczelarstwo wielkopolskie podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2016 Wojciech Smaruj Katarzyna Jórga miód wiosenny miód rzepakowy miód wielokwiatowy

Udany sezon pszczelarski w okolicach Gniezna. W dużej mierze na ten sukces złożyła się owocna współpraca pomiędzy rolnikami a pszczelarzami. Dzięki niej pierwszy raz od dwóch lat, pszczoły nie zostały podtrute środkami ochrony roślin. 

Wojciech Smaruj z Modliszewa, jeden z największych regionie wielkopolskim hodowców pszczół, w rozmowie z reporterem Radia Merkury podziękował podgnieźnieńskim rolnikom za to, że stosowali się do zaleceń pszczelarzy i nie doprowadzili poprzez prowadzone przez siebie opryski do śmierci wielu owadów. Akcja informacyjna w tej sprawie ruszyła już wczesną wiosną. Zaangażowało się w nią również Starostwo Ppowiatowe w Gnieźnie. Akcja miała charakter plakatowo-ulotkowy. 

W tym rejonie wschodniej wielkopolski dopisał przede wszystkim miód wiosenny, czyli rzepakowy oraz miód wielokwiatowy. Jednak pszczelarze z tamtego rejonu narzekają na trudności ze zbytem towaru, na który brakuje nabywców. Być może konsumenci nie mogą sobie pozwolić na zakup stosunkowo drogiego miodu naturalnego. Katarzyna Jórga z lokalnego stowarzyszenia Światowid, zwraca uwagę na konieczność podjęcia działań marketingowych przez właścicieli nawet niewielkich pasiek. Na półkach sklepowych pod etykietką promującą miód jako ekologiczny, znaleźć można informacje na temat zawartości w nim syropu, nie pochodzącego rzecz jasna z natury. To nieuczciwa konkurencja, która z rzetelnymi pszczelarzami wygrywa często ceną. Dlatego niezbędne są ciągłe działania promujące korzyści płynące z wyboru prawdziwego miodu z pasieki. 

Opracowano na podstawie:
Radio Merkury, Pszczelarze oceniają tegoroczny sezon, http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/pszczelarze-oceniaja-tegoroczny-sezon.html, data publikacji: 2016.09.20, data odczytu: 2016.09.21.



Liczba wyświetleń artykułu: 1977

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek