Portal Pszczelarski

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego w Gnieźnie 2016

pszczelarstwo wielkopolskie podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2016 Wojciech Smaruj Katarzyna Jórga miód wiosenny miód rzepakowy miód wielokwiatowy

Udany sezon pszczelarski w okolicach Gniezna. W dużej mierze na ten sukces złożyła się owocna współpraca pomiędzy rolnikami a pszczelarzami. Dzięki niej pierwszy raz od dwóch lat, pszczoły nie zostały podtrute środkami ochrony roślin. 

Wojciech Smaruj z Modliszewa, jeden z największych regionie wielkopolskim hodowców pszczół, w rozmowie z reporterem Radia Merkury podziękował podgnieźnieńskim rolnikom za to, że stosowali się do zaleceń pszczelarzy i nie doprowadzili poprzez prowadzone przez siebie opryski do śmierci wielu owadów. Akcja informacyjna w tej sprawie ruszyła już wczesną wiosną. Zaangażowało się w nią również Starostwo Ppowiatowe w Gnieźnie. Akcja miała charakter plakatowo-ulotkowy. 

W tym rejonie wschodniej wielkopolski dopisał przede wszystkim miód wiosenny, czyli rzepakowy oraz miód wielokwiatowy. Jednak pszczelarze z tamtego rejonu narzekają na trudności ze zbytem towaru, na który brakuje nabywców. Być może konsumenci nie mogą sobie pozwolić na zakup stosunkowo drogiego miodu naturalnego. Katarzyna Jórga z lokalnego stowarzyszenia Światowid, zwraca uwagę na konieczność podjęcia działań marketingowych przez właścicieli nawet niewielkich pasiek. Na półkach sklepowych pod etykietką promującą miód jako ekologiczny, znaleźć można informacje na temat zawartości w nim syropu, nie pochodzącego rzecz jasna z natury. To nieuczciwa konkurencja, która z rzetelnymi pszczelarzami wygrywa często ceną. Dlatego niezbędne są ciągłe działania promujące korzyści płynące z wyboru prawdziwego miodu z pasieki. 

Opracowano na podstawie:
Radio Merkury, Pszczelarze oceniają tegoroczny sezon, http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/pszczelarze-oceniaja-tegoroczny-sezon.html, data publikacji: 2016.09.20, data odczytu: 2016.09.21.



Liczba wyświetleń artykułu: 2099

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek