Portal Pszczelarski

Ciekawostki na temat miodu

Źródło zdjęcia: tapeciarnia.pl/tapety/normalne/171492_sloiki_miod_kwiaty.jpg

ciekawostki na temat miodu ciekawostki pszczelarskie miód właściwości miodu ziołomiód Bułgaria Hipokrates

Ciekawostki na temat miodu

1. We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Idealnie z tym faktem komponuje się życzenie ojca medycyny - Hipokratesa: "by pokarm był lekiem, a lek pokarmem".

2. Babilończycy balsamowali ciała zmarłych miodem, jako symbolem wiecznej szczęśliwości.

3. Grecy podczas uczt używali miodu na równi z wodą, oliwą czy mlekiem. W końcu miód był eliksirem życia i nektarem bogów.

4. Już uczestnicy starożytnych olimpiad spożywali miód celem wzmocnienia się.

5. Miód przez długie lata był niezastąpionym środkiem wspomagającym gojenie ran.

6. Obecnie miód wzmaga działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych przeciwko przeziębieniom.

7. Zdaniem autora artykułu zamieszczonego w czasopiśmie: "The Times of India", miód wyprodukowany w Bułgarii daje podobne efekty jak Viagra. Prezes Bułgarskiego Stowarzyszenia Hodowców Pszczół potwierdza, że bułgarski miód, który pochodzi z kwiatu ostu rosnącego na łąkach w górach Rodopy, naprawdę ma takie działanie. Jest tańszą alternatywą dla lekarstw na impotencję i dodaje, że tysiące Bułgarów spożywa go regularnie.

8. Istnieją trujące odmiany miodu. Jest to uzależnione od właściwości nektaru. Do roślin o trującym nektarze należy zaliczyć Różanecznik pontyjski. Zatrucie takim miodem jest niegroźne dla życia i przeważnie mija po kilkunastu godzinach.

9. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Znajdywano go w grobowcach faraonów, który według badaczy nadal nadawał się do spożycia. Miód może ulec jedynie zakwaszeniu, np. na skutek kontaktu z ludzką śliną lub fermentacji w związku z występującymi w nim drożdżami.

10. Pszczoły karmione podawaną przez pszczelarza specjalną odżywką składającą się z cukrów, soków owocowych i ziół to ziołomiody. Najczęściej produkuje się je z roślin, które naturalnie nie wydzielają nektaru albo z roślin, z których ciężko pozyskać miód (np. z braku dużych upraw). Przykładami są ziołomiody: miętowy, sosnowy, pokrzywowy, tymiankowy, rumiankowy.

11. Przed wynalezieniem cukru, miód był jedyną dostępną słodką substrancją. Był wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych portaw i napojów.

12. 1 litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg, co oznacza, że jest cięższy od wody o około 40%.

13. Pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, aby wytworzyć 1kg miodu.

14. 1 kg miodu dostarcza około 3300 kcal, co sprawia, że miód należy do produktów wysokokalorycznych. Dzięki temu, coraz częściej znajduje się w diecie osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową.

15. 1 łyżeczka miodu zawiera o 18 kalorii więcej niż cukier.

Zobacz również:

Ciekawostki o pszczołach i miodzie (infografiki)

Ciekawostki pszczele

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - występowanie pszczół i cechy przystosowawcze

Ciekawostki na temat różnych gatunków pszczół - rozmiary pszczół

Historia pszczelarstwa - ciekawostki

Wibrator z pszczołami

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15603

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-09-23 08:30:48

Bardzo ciekawe informacje!



  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku