Portal Pszczelarski

Święto Miodu w Zielonej Górze 2016 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo lubuskie relacja z wydarzenia pszczelarskiego Święto Miodu w Zielonej Górze 2016 Święto Miodu w Zielonej Górze Iwona Dutkowiak Remigiusz Dutkowiak Rafał Liśkiewicz

28 sierpnia 2016 roku, w godzinach od 11:00 do 17:00 w Muzeum Etnograficznym w Ochli (obecnie obszar Zielonej Góry) odbyło się "Święto Miodu". Impreza w zamiarze miała nawiązywać do tradycyjnej kultury ludowej i stanowić pomost pomiędzy współczesnością a czasami dawniejszymi. 

Jak w rozmowie z Polską Agencją Prasową powiedział jeszcze przed imprezą Damian Danak z Muzeum Etnograficznego, w czasie trwania Święta teren skansenu zamienia się w prawdziwą krainę tańca i śpiewu. To szansa na zaprezentowanie rękodzieła ludowego i artystycznego. 

Nie zabrakło atrakcji przygotowanych z myślą o smakoszach miodu. Na scenie występowały liczne kapele pochodzące z tamtego regionu, które zaprezentowały muzykę folkową. Zwiedzający mieli okazję dowiedzieć się wiele na temat wykorzystania miodu w lecznictwie, kosmetyce i oczywiście w kuchni. Pokaz odwirowywania miodu został przygotowany przez Iwonę i Remigiusza Dutkowiaków z Sulęcina, a prezentację bartnictwa poprowadził Rafał Liśkiewicz z Kolska. 

"Święto Miodu" w Zielonej Górze było dobrą okazją dla rodzin z dziećmi, by zaprezentować najmłodszym dawne sposoby pozyskiwania miodu. Udział w festynie urozmaicić sobie można było zwiedzaniem skansenu, który posiada powierzchnię 13 hektarów, co czyni go jednym z największych obiektów tego typu na zachodzie Europy. Wśród atrakcji dla najmłodszych znalazła się między innymi przejażdżka bryczką po terenie Muzeum.  

Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, „Święto Miodu” w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/quot-swieto-miodu-quot-w-muzeum-etnograficznym-w-zielonej-gorze,133629.html, data publikacji: 2016.08.27, data odczytu: 2016.09.20.
Muzeum Ochla, Święto miodu, http://www.muzeumochla.pl/Wydarzenia/Aktualnosci/Swieto-miodu, data odczytu: 2016.09.20.



Liczba wyświetleń artykułu: 1142

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie