Portal Pszczelarski

Święto Miodu w Zielonej Górze 2016 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo lubuskie relacja z wydarzenia pszczelarskiego Święto Miodu w Zielonej Górze 2016 Święto Miodu w Zielonej Górze Iwona Dutkowiak Remigiusz Dutkowiak Rafał Liśkiewicz

28 sierpnia 2016 roku, w godzinach od 11:00 do 17:00 w Muzeum Etnograficznym w Ochli (obecnie obszar Zielonej Góry) odbyło się "Święto Miodu". Impreza w zamiarze miała nawiązywać do tradycyjnej kultury ludowej i stanowić pomost pomiędzy współczesnością a czasami dawniejszymi. 

Jak w rozmowie z Polską Agencją Prasową powiedział jeszcze przed imprezą Damian Danak z Muzeum Etnograficznego, w czasie trwania Święta teren skansenu zamienia się w prawdziwą krainę tańca i śpiewu. To szansa na zaprezentowanie rękodzieła ludowego i artystycznego. 

Nie zabrakło atrakcji przygotowanych z myślą o smakoszach miodu. Na scenie występowały liczne kapele pochodzące z tamtego regionu, które zaprezentowały muzykę folkową. Zwiedzający mieli okazję dowiedzieć się wiele na temat wykorzystania miodu w lecznictwie, kosmetyce i oczywiście w kuchni. Pokaz odwirowywania miodu został przygotowany przez Iwonę i Remigiusza Dutkowiaków z Sulęcina, a prezentację bartnictwa poprowadził Rafał Liśkiewicz z Kolska. 

"Święto Miodu" w Zielonej Górze było dobrą okazją dla rodzin z dziećmi, by zaprezentować najmłodszym dawne sposoby pozyskiwania miodu. Udział w festynie urozmaicić sobie można było zwiedzaniem skansenu, który posiada powierzchnię 13 hektarów, co czyni go jednym z największych obiektów tego typu na zachodzie Europy. Wśród atrakcji dla najmłodszych znalazła się między innymi przejażdżka bryczką po terenie Muzeum.  

Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, „Święto Miodu” w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/quot-swieto-miodu-quot-w-muzeum-etnograficznym-w-zielonej-gorze,133629.html, data publikacji: 2016.08.27, data odczytu: 2016.09.20.
Muzeum Ochla, Święto miodu, http://www.muzeumochla.pl/Wydarzenia/Aktualnosci/Swieto-miodu, data odczytu: 2016.09.20.



Liczba wyświetleń artykułu: 1670

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym