Portal Pszczelarski

Spotkanie pszczelarzy i rolników w Bydgoszczy 2016

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie Jacek Paul Kujawsko-Pomorski Związek Pszczelarzy w Bydgoszczy miód rzepakowy

W Bydgoszczy odbyło się posiedzenie dotyczące problemów rolników i pszczelarzy. Taki dobór zainteresowanych grup nie jest przypadkowy. Na wymieranie rodzin pszczelich często wpływ mają środki ochrony roślin, które są wykorzystywane przez rolników. 

Jak informuje radio PIK, do spotkania doszło w Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy. Jacek Paul, który jest prezesem Kujawsko-Pomorskiego Związku Pszczelarzy w Bydgoszczy, zwrócił uwagę na fakt, że w związku z natężeniem stosowania oprysków, w samym rejonie Włocławka doszło do przypadków podtrucia lub wytrucia nawet 8 procent pasiek. To bardzo niepokojące wiadomości. Nadal poszukiwane są sposoby na rozwiązanie problemów powstających na styku rolnictwa i pszczelarstwa.

Drugim tematem, który został poruszony podczas spotkania, była tegoroczna susza w rejonie kujawsko-pomorskim. Dotknęła ona przede wszystkim upraw kukurydzy i rzepaku. Właśnie niewielkie nektarowanie tej drugiej rośliny jest szczególnie niepokojące dla właścicieli pasiek w tym rejonie i stanowi o przyczynie mniejszych zbiorów miodu rzepakowego. 

Jako skutek posiedzenia, wojewoda kujawsko-pomorski wystosował apel do ministra rolnictwa o wsparcie dla rolników odczuwających skutki suszy. 

Opracowano na podstawie:
Radio PIK, O problemach rolników i pszczelarzy dyskutowano w Bydgoszczy, http://www.radiopik.pl/2,47533,o-problemach-rolnikow-i-pszczelarzy-dyskutowano-, data publikacji: 2016.09.19, data odczytu: 2016.09.19.



Liczba wyświetleń artykułu: 1908

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Krem bananowo-owsiany z miodem