Portal Pszczelarski

Niedobór miodu lipowego i miodu rzepakowego na Warmii i Mazurach

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie miód lipowy miód rzepakowy miód spadziowy miód wielokwiatowy miód mniszkowy miód wrzosowy Józef Zysk

Na Warmii i Mazurach pszczelarze rozpoczęli już przygotowywanie swoich pasiek do zimy. To również czas na podsumowania miodobrania. Niestety, w tym roku wystąpi deficyt miodu lipowego i rzepakowego.

Jak dowiedziała się Polska Agencja Prasowa w rozmowie z Józefem Zyskiem, szefem regionalnego związku pszczelarskiego, w trakcie okresu kwitnienia lipy, występowały intensywne opady deszczu oraz panowała niska temperatura. To wszystko spowodowało brak nektaru z tego drzewa i w rezultacie – małą ilość miodu. Rolnicy zdecydowali się również na zaoranie nieprzezimowanego rzepaku, w związku z czym brakuje miodu także z tej rośliny.

Pszczelarze z regionu Warmii i Mazur zebrali miód spadziowy, wielokwiatowy i mniszkowy. Ten ostatni obrodził głównie z powodu braku rzepaku, który kwitnie w tym samym czasie. Pszczoły więc musiały zdecydować się na wybór mniszka. Miód wrzosowy udało się zebrać dzięki przewożeniu uli na wojskowe poligony w okolicach Orzysza i Bemowa Piskiego, co nastąpiło w porozumieniu z zarządcami tych terenów i nie kolidowało z programem szkoleniowym żołnierzy. Jednak miód wrzosowy, pomimo swoich zdrowotnych właściwości, jest sporo droższy od innych gatunków, ponieważ wymaga specjalnego podejścia, na przykład wyższej temperatury w pomieszczeniu służącym do odbierania go z ramek. Kosztowny jest również sam przewóz uli na poligon. Wszystko to sprawia, że cena miodu wrzosowego przekracza 70 złotych za słoik. Chętnych jednak nie brakuje i gatunek ten jest bardzo poszukiwany na rynku. 

Opracowano na podstawie:
Forsal, Zabraknie miodu? Deficyt niektórych gatunków, http://forsal.pl/artykuly/975933,zabraknie-miodu-deficyt-niektorych-gatunkow.html, data publikacji: 2016.09.14, data odczytu: 2016.09.15.



Liczba wyświetleń artykułu: 2336

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach