Portal Pszczelarski

Niedobór miodu lipowego i miodu rzepakowego na Warmii i Mazurach

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie miód lipowy miód rzepakowy miód spadziowy miód wielokwiatowy miód mniszkowy miód wrzosowy Józef Zysk

Na Warmii i Mazurach pszczelarze rozpoczęli już przygotowywanie swoich pasiek do zimy. To również czas na podsumowania miodobrania. Niestety, w tym roku wystąpi deficyt miodu lipowego i rzepakowego.

Jak dowiedziała się Polska Agencja Prasowa w rozmowie z Józefem Zyskiem, szefem regionalnego związku pszczelarskiego, w trakcie okresu kwitnienia lipy, występowały intensywne opady deszczu oraz panowała niska temperatura. To wszystko spowodowało brak nektaru z tego drzewa i w rezultacie – małą ilość miodu. Rolnicy zdecydowali się również na zaoranie nieprzezimowanego rzepaku, w związku z czym brakuje miodu także z tej rośliny.

Pszczelarze z regionu Warmii i Mazur zebrali miód spadziowy, wielokwiatowy i mniszkowy. Ten ostatni obrodził głównie z powodu braku rzepaku, który kwitnie w tym samym czasie. Pszczoły więc musiały zdecydować się na wybór mniszka. Miód wrzosowy udało się zebrać dzięki przewożeniu uli na wojskowe poligony w okolicach Orzysza i Bemowa Piskiego, co nastąpiło w porozumieniu z zarządcami tych terenów i nie kolidowało z programem szkoleniowym żołnierzy. Jednak miód wrzosowy, pomimo swoich zdrowotnych właściwości, jest sporo droższy od innych gatunków, ponieważ wymaga specjalnego podejścia, na przykład wyższej temperatury w pomieszczeniu służącym do odbierania go z ramek. Kosztowny jest również sam przewóz uli na poligon. Wszystko to sprawia, że cena miodu wrzosowego przekracza 70 złotych za słoik. Chętnych jednak nie brakuje i gatunek ten jest bardzo poszukiwany na rynku. 

Opracowano na podstawie:
Forsal, Zabraknie miodu? Deficyt niektórych gatunków, http://forsal.pl/artykuly/975933,zabraknie-miodu-deficyt-niektorych-gatunkow.html, data publikacji: 2016.09.14, data odczytu: 2016.09.15.



Liczba wyświetleń artykułu: 3225

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania