Portal Pszczelarski

Pszczelarstwo miejskie w Lublinie ma zielone światło

Źródło tła: Google Maps

pszczelarstwo lubelskie pszczelarstwo miejskie Tomasz Gałuszka Katowicki Uniwersytet Lubelski ule na dachu ule na KUL w Lublinie

Owady hodowane w mieście mają bardzo dobre warunki do życia i rozwoju. Być może trend związany z zakładaniem miejskich pasiek będzie coraz bardziej popularny w całej Polsce. 

Jak wynika z wywiadu przeprowadzonego przez Polską Agencję Prasową z księdzem Tomaszem Gałuszką, pszczelarzem i opiekunem pasieki na dachu Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, miejskie pszczoły znalazły tu bezpieczną przystań. 

O przyjaznym dla pszczół środowisku miejskiej dżungli możemy mówić przede wszystkim z uwagi na wyższą, niż na wsi, temperaturę, a także większą różnorodność roślinności, przede wszystkim drzew. Na wsiach lipy są często ścinane, by pozyskać przestrzeń pod rozwój rolnictwa. Tymczasem w miastach należą one do bardziej popularnych drzew występujących w parkach i na skwerach. Dzięki wyższej ciepłocie, dłużej trwa również okres nektarowania roślin.

Miejscy pszczelarze dobierają spokojne odmiany owadów. Sami pracę przy pszczołach wykonują bez konieczności przebierania się w ochronne uniformy. Dlatego owady żyjące w mieście nie stanowią zagrożenia dla ludzi.

Obserwacje poczynione przez księdza Gałuszkę na terenie jego pasieki potwierdzają, że pszczoły w Lublinie mają się bardzo dobrze, są chętne do pracy i dają więcej miodu. Nie zaobserwowano również wśród nich chorób. Pierwsza partia miodu zostanie poddana szczegółowej analizie, ale na razie wydaje się być całkowicie zdrowa. 

Jeszcze do zeszłego roku trzymanie uli w Lublinie było zabronione. Ale znowelizowane przepisy dają zielone światło dla zakładania pasiek, na razie jedynie przez instytucje edukacyjne. Dyrektor Wydziału Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego w Lublinie, Marta Smal-Chudzik, w rozmowie z Polską Agencją Prasową potwierdziła, że w przyszłości planuje się dalsze złagodzenie przepisów, by podążać za trendem miejskiego pszczelarstwa. Władze miasta z uwagą wysłuchają opinii mieszkańców na ten temat. Z pewnością zostanie to poprzedzone akcją informacyjną dotyczą roli pszczół w miejskim ekosystemie. 

Opracowano na podstawie
Polska Agencja Prasowa, Pszczoły lubią miasto - miasto lubi pszczoły, http://www.pap.pl/aktualnosci/news,627890,pszczoly-lubia-miasto---miasto-lubi-pszczoly.html, data publikacji: 2016.08.29, data odczytu:2016.09.14

Zobacz również:

Pszczelarstwo miejskie – ekologiczna moda miast



Liczba wyświetleń artykułu: 2221

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem