Portal Pszczelarski

Wzrost spożycia miodu w Polsce w 2016 r.

pszczelarstwo w Polsce miód spożycie miodu spożycie miodu w Polsce miód wielokwiatowy miód gryczany

Pszczelarze powinni być zadowoleni. Ilość miodu, który kupują Polacy, systematycznie wzrasta. Zapotrzebowanie na pszczele produkty również ulega zwiększeniu. 

Zgodnie z doniesieniami przedstawionymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, spożycie miodu w Polsce wzrosło o połowę w przeciągu ostatnich dwudziestu lat. To naprawdę dobry wynik. Obecne szacunkowe dane mówią o spożyciu miodu w granicach 0,6-0,62 kilograma na osobę w skali roku. 

Za taki stan rzeczy w dużej mierze odpowiedzialna jest zmiana podejścia do zdrowego stylu życia. Coraz większe grono Polaków zainteresowanych jest naturalnymi produktami w ogóle. Konsumenci zaczynają coraz bardziej cenić artykuły spożywcze pochodzące wprost z natury. Wiąże się to przede wszystkim z troską o zdrowie, z czym bezpośrednio utożsamia się regularne spożywanie miodu. Nie bez znaczenia są także liczne akcje informacyjne. 

Co nie dziwi chyba nikogo, za najbardziej popularny produkt pszczeli w Polsce nadal uważa się miód wielokwiatowy. Miód gryczany zajmuje drugie miejsce. Jego charakterystyczny, nieco ostry smak ma więc również duże grono zwolenników. To bardzo dobrze, ponieważ każdy gatunek tego produktu ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. 

Osoby decydujące się na zakup miodu, najczęściej korzystają z usług znanych sobie dostawców, od których kupują produkty na bazarach i targowiskach, albo decydują się na zakup bezpośrednio w pasiece. Nie zmniejsza się też zainteresowanie miodem w sklepach, ponieważ coraz częściej na półkach dostępne są naturalne produkty pracy pszczół. Na takie zakupy należy jednak bardzo uważać, by nie zostać oszukanym. 

Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, Apis: Rośnie spożycie miodu w Polsce, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/apis-rosnie-spozycie-miodu-w-polsce,134272.html, data publikacji: 2016.09.13, data odczytu: 2016.09.13



Liczba wyświetleń artykułu: 4770

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2016-09-15 16:39:25

To z pewnością cieszy wszystkich. Niestety Polska jest jeszcze daleko w tyle, jeżeli porównywać by się do krajów bardziej rozwiniętych. Może jak troszkę jeszcze dojrzejemy, to coś się w tej kwestii faktycznie znacznie zmieni.

arek 2016-09-24 08:52:29

Bardzo dobra informacja! Jeszcze niech wzrośnie liczba osób, które oferują naturalny miód i będą wszyscy zadowoleni!



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie