Rusza program pomocy dla osób zajmujących się tak zwanym "małym przetwórstwem". Wnioski, zaczynając od ostatnich dni września, będzie można składać w regionalnych oddziałach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Jak 30 sierpnia poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w dniach od 29 września do 28 października 2016 można składać wnioski w zakresie wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi oraz ich rozwój w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wsparciem tym zostaną objęci także producenci miodu. Aby dofinansowanie otrzymać, należy rozpocząć działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania produktów rolnych. Po podpisaniu z Agencją odpowiedniej umowy, to znaczy po przyjęciu wniosku i otrzymaniu zapewnienia, że proponowana działalność spełnia wymagania, należy zarejestrować swoją działalność przetwórczą. Wniosek złożyć może rolnik, domownik lub małżonek rolnika ubezpieczony w KRUS.
Maksymalny zwrot kosztów, jaki pszczelarz może otrzymać w ramach tego programu, to 50% wartości poniesionych nakładów, a maksymalna wysokość wsparcia wynosi 300 tysięcy złotych. Minimalna kwota pomocy nie może być mniejsza, niż 10 tysięcy złotych.
W ramach wsparcia można dokonać zakupu różnego rodzaju sprzętu i urządzeń, także używanych. Kolejność wypłat ustalana jest na podstawie programu punktowego, w którego zakres wchodzi między innymi innowacyjność operacji oraz przetwarzanie produktów pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych.
Opracowano na podstawie:
Parlamentarny.pl, Od 29 września nabór wniosków na "małe przetwórstwo", http://www.parlamentarny.pl/gospodarka/od-29-wrzesnia-nabor-wnioskow-na-male-przetworstwo,13480.html, data publikacji 2016.08.30, data odczytu 2016.09.12.
Zobacz również:
Pomoc finansowa dla grup producenckich w ramach PROW 2014-2020
blondynekkrk
2016-09-14 09:08:00
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.