Portal Pszczelarski

Miodobranie na Podkarpaciu 2016

pszczelarstwo podkarpackie miodobranie 2016 miodobranie na Podkarpaciu 2016 miód nektarowy miód spadziowy

Rok 2016 nie okazał się szczególnie korzystny dla pszczelarzy z regionu Podkarpacia. Zebrano zdecydowanie mniejsze ilości miodów letnich. Ogólne wyniki miodobrania nie będą się jednak znacząco różniły od przeciętnych, z powodu większej ilości uzyskanych miodów spadziowych. 

Zgodnie z doniesieniami Polskiej Agencji Prasowej, której informacji na temat miodobrania udzielił Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, przyczyną mniejszych zbiorów miodów nektarowych, były warunki atmosferyczne. To przede wszystkich chłód, który panował w nocy, a także obfite opady deszczu są winowajcami takiego stanu rzeczy. Niekorzystna aura panowała przez dużą część okresu pożytkowego. 

W regionie podkarpackim niemalże nie udało się zebrać miodu lipowego, a i zbiory miodu akacjowego są bardzo skąpe. Drzewa te mają krótki okres nektarowania, w którym to czasie akurat warunki atmosferyczne były niekorzystne.

Powody do zadowolenia mogą mieć właściciele pasiek nastawionych na pożytki spadziowe. Występowały one od czerwca aż do końca sierpnia. Plony w tym zakresie nie są może rekordowe, ale pszczelarze i tak powinni być nimi usatysfakcjonowani. Warto wspomnieć, że to właśnie z województwa Podkarpackiego pochodzi aż 40% miodu ze spadzi drzew iglastych, jaki pozyskiwany jest w Polsce. 

Obecnie trwają jeszcze zbiory miodu nawłociowego i wciąż oczekiwany jest miód pozyskany z wrzosów. Dopiero wówczas będzie możliwe przedstawienie bardziej szczegółowych danych na temat ilości uzyskanego miodu. 

Opracowano na podstawie:
Agropolska.pl, Na Podkarpaciu zebrano mało miodów letnich, http://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/na-podkarpaciu-zebrano-malo-miodow-letnich,2588.html, Data publikacji: 2016.09.02, Data odczytu: 2016.09.09.

Zobacz również:

Podkarpackie miodobranie 2016



Liczba wyświetleń artykułu: 2375

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal-trabka 2016-09-13 07:40:20

Różnie to bywa, choć prawdy też trochę jest. U mnie akurat uważam, że jest w porządku, choć zawsze mogłoby być lepiej.



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich