Portal Pszczelarski

Święte pszczoły miodne - starożytność

Na zdjęciu: Pszczoła z ludzkimi dłoń i twarzą. Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/File:Plaque_bee-goddess_BM_GR1860.4-123.4.jpg

pszczoła miodna świętość pszczół miodnych kult pszczoły miodnej ciekawostki pszczele

Święte pszczoły miodne – starożytność

Pszczoły miodne fascynowały człowieka już w starożytności. Ich wyjątkowe zachowania, mądrość, tworzenie społeczności oraz umiejętność wytwarzania złocistego miodu sprawiały, że otaczane były szczególnym kultem i przypisywano im wyjątkową moc.

Ludzie starożytni wielu zjawiskom, których nie potrafili wytłumaczyć za pomocą nauki, przypisywali nadprzyrodzone moce i boskie pochodzenie. Tak też było z pszczołami – traktowano je jak święte stworzenia, a produkowany przez nie miód uważano za pokarm bogów: życiodajny i dający nieśmiertelność.

W starożytnym Egipcie pszczoły były atrybutem władcy i jednym z symboli zjednoczenia. Egipcjanie wierzyli, że pochodzą one z nieba i są istotami nadprzyrodzonymi. Wierzono też, że potrafią zapewnić nieśmiertelność. Dlatego bardzo często ciała zmarłych, oprócz balsamowania, smarowano też modem – miał im on zapewnić bezpieczna podróż do krainy wieczności.

W kulturze starożytnej Grecji pszczoły pojawiły się nieco później, jednak także i tam miały wyjątkową moc i wiązane były z nieśmiertelnością. Wiele greckich bogiń miało wizerunek pszczół. Podczas gdy zwykli śmiertelnicy kojarzyli pszczoły z nadprzyrodzonymi mocami, wielu filozofów uważało je za synonim mądrości, roztropności i pracowitości. Zbieranie nektaru z kwiatów uważali oni za symbol dotarcia do wiedzy absolutnej i tajemnej, do esencji mądrości.

Święte pszczoły możemy odnaleźć także w kulturze starożytnych Indii. Także tam postać owada była wizerunkiem wielu bóstw, a obserwacja pracy pszczół pozwalała doświadczyć mądrości, piękna i mocy wszechświata. Nawet w dzisiejszych Indiach w wielu regionach pszczoły traktowane są jak świętość.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7144

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem