Portal Pszczelarski

Polski miód w Algierii

pszczelarstwo w Polsce miód pasteryzowany polski miód w Algierii

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swojej stronie internetowej informuje, że służby weterynaryjne Polski i Algierii uzgodniły wzory świadectw zdrowia dla eksportowanych do Algierii produktów, w tym również dla miodu pasteryzowanego.

Co to oznacza dla polskiego pszczelarza? Otóż to, że dzięki tym dokumentom algierski rynek otworzy się dla polskiego miodu. Skorzystają również producenci z sektoru rybołówstwa, gdyż ich także obejmują niniejsze regulacje. W niedalekiej przyszłości do tego grona dołączą również eksporterzy jaj wylęgowych, jednodniowych kurcząt i indycząt oraz nasienia bydła.

Ta wspaniała informacja zarówno dla doświadczonych pszczelarzy, jak również i osób, które powoli zaczynają się interesować pszczelarstwem. Otwarcie się rynku algierskiego dla polskich pszczelarzy spowoduje wzrost popytu na miód, co powinno przełożyć się na ceny produktów pszczelich. To powinno przyspieszyć zwrot poczynionych inwestycji w pasiekę dla nowych pszczelarzy i stanowić dodatkowy bodziec do rozwijania istniejących pasiek przez dotychczasowych pszczelarzy.

Naturalnie, samo podpisanie stosownych dokumentów na szczeblu rządowym nie spowoduje, że pszczelarzom będzie się żyć lepiej i od razu poczują różnicę w osiąganych przychodach. Niemniej jednak jest to kolejny krok, którego celem jest pobudzenie polskiego sektora pszczelarskiego do dalszego rozwoju i obniżenie przeciętnego wieku pszczelarza o co najmniej kilka lat.

Moim zdaniem jest to właściwe i rozsądne działanie, z korzyścią dla producentów produktów pszczelich, zwłaszcza kiedy importerzy miodów z Chin i Ukrainy próbują wypierać rodzimy miód. Ciekaw jestem Waszego zdania. Piszcie pod artykułem! 

Opracowano na podstawie:

Strona Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polski miód i produkty rybołówstwa pojadą do Algierii, Data odczytu: 23.08.2016 r.

AgroFakt.pl, Brakuje pszczół i pszczelarzy!, Data odczytu: 24.08.2016 r.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2014

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.