Portal Pszczelarski

Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie

cząber ogrodowy Satureia hortensis L. miód cząbrowy miód z cząbru właściwości miodu cząbrowego zastosowanie miodu cząbrowego smak miodu cząbrowego miód królewski miód papieski

Miód cząbrowy to wyjątkowy, dość niespotykany w Polsce miód. Dlaczego? Zgodnie z tym co wskazuje Mieczysław Lipiński, cząber ogrodowy (Satureia  hortensis L.), czyli roślina z nektaru której powstaje miód cząbrowy, należy do roślin zielarskich zbieranych już na początku ich kwitnienia.[1] To stanowi podstawowy powód dla którego miodu cząbrowego nie można spotkać w ofercie każdego pszczelarza.

Inną kwestią jest dość niewielki areał upraw cząbru ogrodowego w Polsce, co tym bardziej ogranicza możliwość pozyskania tego wyjątkowego miodu.

 

SPIS TREŚCI: 
1. Pochodzenie miodu cząbrowego
2. Miód z cząbru - cechy charakterystyczne
3. Właściwości miodu cząbrowego
4. Miód cząbrowy - zastosowanie
5. Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie - artykuły powiązane

 

1. Pochodzenie miodu cząbrowego 
Jak zostało już wspomniane na początku artykułu, miód cząbrowy jest mało znany w Polsce, w przeciwieństwie do Chorwacji. W Polsce można go nabyć od pszczelarzy prowadzących swoje pasieki na terenie Kujaw.

2. Miód z cząbru - cechy charakterystyczne 
Miód cząbrowy jako patoka (w stanie płynnym) występuje w kolorach od ciemnobursztynowego po herbaciany. Po skrystalizowaniu (jako krupiec) przybiera kolor jasnobrązowy.

Smak miodu cząbrowego jest ostry i wyrazisty. Zdecydowanie da się wyczuć nutę pieprzowo-ziołową.

Zapach miodu z cząbru również jest wyjątkowy. Ma charakterystyczny zapach kwiatu pożytku, z którego pochodzi.

3. Właściwości miodu cząbrowego 
Miód z cząbru ogrodowego jako jeden z nielicznych miodów z polskich pasiek przewyższa właściwościami biotycznymi miody królewskie lub miody papieskie, tj. miody ze spadzi iglastej. Posiada ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów, czyli o 300 mg/kg więcej niż miód gryczany i o 652 mg/kg więcej niż najdroższy miód w Polsce, tj. miód wrzosowy.[2]

4. Miód cząbrowy - zastosowanie 
Miód cząbrowy jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, antyseptycznych i antybiotycznych, dlatego jest wykorzystywany w apiterapii. "Jest szczególnie zalecany przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego na tle bakteryjnym, skurczowym, w niestrawnościach oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, chorobach przeziębieniowych i wszelkich problemach z gardłem."[3]

"Miód cząbrowy tradycyjnie w krajach środziemnomorskich jest uznawany za lekki afrodyzjak, panaceum na brak odwagi i stymulator aktywności umysłowej."[3]

Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne, jest także wykorzystywany do napojów wzmacniających organizm. 

Opracowano na podstawie:

[1] Mieczysław Lipiński, Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982, s. 297

[2] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita S.A., Warszawa 2008

[3] Raw Honey, facebook.com/Raw-Honey-399180113489368, Data odczytu: 17.08.2016

5. Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie - artykuły powiązane 

Właściwości miodu

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7960

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-08-20 15:51:23

Człowiek uczy się całe życie. Nawet nie wiedziałem, że cząber nektaruje i że pszczoły wytwarzają z niego miód! Muszę kiedyś wybrać się na Kujawy i kupić sobie słoiczek. Ciekaw jestem ile kosztuje...



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Marlenka - ciasto z miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie