Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie

Miód cząbrowy to wyjątkowy, dość niespotykany w Polsce miód. Dlaczego? Zgodnie z tym co wskazuje Mieczysław Lipiński, cząber ogrodowy (Satureia hortensis L.), czyli roślina z nektaru której powstaje miód cząbrowy, należy do roślin zielarskich zbieranych już na początku ich kwitnienia.[1] To stanowi podstawowy powód dla którego miodu cząbrowego nie można spotkać w ofercie każdego pszczelarza.
Inną kwestią jest dość niewielki areał upraw cząbru ogrodowego w Polsce, co tym bardziej ogranicza możliwość pozyskania tego wyjątkowego miodu.
SPIS TREŚCI:
1. Pochodzenie miodu cząbrowego
2. Miód z cząbru - cechy charakterystyczne
3. Właściwości miodu cząbrowego
4. Miód cząbrowy - zastosowanie
5. Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie - artykuły powiązane
1. Pochodzenie miodu cząbrowego
Jak zostało już wspomniane na początku artykułu, miód cząbrowy jest mało znany w Polsce, w przeciwieństwie do Chorwacji. W Polsce można go nabyć od pszczelarzy prowadzących swoje pasieki na terenie Kujaw.
2. Miód z cząbru - cechy charakterystyczne
Miód cząbrowy jako patoka (w stanie płynnym) występuje w kolorach od ciemnobursztynowego po herbaciany. Po skrystalizowaniu (jako krupiec) przybiera kolor jasnobrązowy.
Smak miodu cząbrowego jest ostry i wyrazisty. Zdecydowanie da się wyczuć nutę pieprzowo-ziołową.
Zapach miodu z cząbru również jest wyjątkowy. Ma charakterystyczny zapach kwiatu pożytku, z którego pochodzi.
3. Właściwości miodu cząbrowego
Miód z cząbru ogrodowego jako jeden z nielicznych miodów z polskich pasiek przewyższa właściwościami biotycznymi miody królewskie lub miody papieskie, tj. miody ze spadzi iglastej. Posiada ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów, czyli o 300 mg/kg więcej niż miód gryczany i o 652 mg/kg więcej niż najdroższy miód w Polsce, tj. miód wrzosowy.[2]
4. Miód cząbrowy - zastosowanie
Miód cząbrowy jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, antyseptycznych i antybiotycznych, dlatego jest wykorzystywany w apiterapii. "Jest szczególnie zalecany przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego na tle bakteryjnym, skurczowym, w niestrawnościach oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, chorobach przeziębieniowych i wszelkich problemach z gardłem."[3]
"Miód cząbrowy tradycyjnie w krajach środziemnomorskich jest uznawany za lekki afrodyzjak, panaceum na brak odwagi i stymulator aktywności umysłowej."[3]
Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne, jest także wykorzystywany do napojów wzmacniających organizm.
Opracowano na podstawie:
[1] Mieczysław Lipiński, Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982, s. 297
[2] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita S.A., Warszawa 2008
[3] Raw Honey, facebook.com/Raw-Honey-399180113489368, Data odczytu: 17.08.2016
5. Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie - artykuły powiązane
Liczba wyświetleń artykułu: 10249
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-08-20 15:51:23