Portal Pszczelarski

Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie

cząber ogrodowy Satureia hortensis L. miód cząbrowy miód z cząbru właściwości miodu cząbrowego zastosowanie miodu cząbrowego smak miodu cząbrowego miód królewski miód papieski

Miód cząbrowy to wyjątkowy, dość niespotykany w Polsce miód. Dlaczego? Zgodnie z tym co wskazuje Mieczysław Lipiński, cząber ogrodowy (Satureia  hortensis L.), czyli roślina z nektaru której powstaje miód cząbrowy, należy do roślin zielarskich zbieranych już na początku ich kwitnienia.[1] To stanowi podstawowy powód dla którego miodu cząbrowego nie można spotkać w ofercie każdego pszczelarza.

Inną kwestią jest dość niewielki areał upraw cząbru ogrodowego w Polsce, co tym bardziej ogranicza możliwość pozyskania tego wyjątkowego miodu.

 

SPIS TREŚCI: 
1. Pochodzenie miodu cząbrowego
2. Miód z cząbru - cechy charakterystyczne
3. Właściwości miodu cząbrowego
4. Miód cząbrowy - zastosowanie
5. Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie - artykuły powiązane

 

1. Pochodzenie miodu cząbrowego 
Jak zostało już wspomniane na początku artykułu, miód cząbrowy jest mało znany w Polsce, w przeciwieństwie do Chorwacji. W Polsce można go nabyć od pszczelarzy prowadzących swoje pasieki na terenie Kujaw.

2. Miód z cząbru - cechy charakterystyczne 
Miód cząbrowy jako patoka (w stanie płynnym) występuje w kolorach od ciemnobursztynowego po herbaciany. Po skrystalizowaniu (jako krupiec) przybiera kolor jasnobrązowy.

Smak miodu cząbrowego jest ostry i wyrazisty. Zdecydowanie da się wyczuć nutę pieprzowo-ziołową.

Zapach miodu z cząbru również jest wyjątkowy. Ma charakterystyczny zapach kwiatu pożytku, z którego pochodzi.

3. Właściwości miodu cząbrowego 
Miód z cząbru ogrodowego jako jeden z nielicznych miodów z polskich pasiek przewyższa właściwościami biotycznymi miody królewskie lub miody papieskie, tj. miody ze spadzi iglastej. Posiada ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów, czyli o 300 mg/kg więcej niż miód gryczany i o 652 mg/kg więcej niż najdroższy miód w Polsce, tj. miód wrzosowy.[2]

4. Miód cząbrowy - zastosowanie 
Miód cząbrowy jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, antyseptycznych i antybiotycznych, dlatego jest wykorzystywany w apiterapii. "Jest szczególnie zalecany przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego na tle bakteryjnym, skurczowym, w niestrawnościach oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, chorobach przeziębieniowych i wszelkich problemach z gardłem."[3]

"Miód cząbrowy tradycyjnie w krajach środziemnomorskich jest uznawany za lekki afrodyzjak, panaceum na brak odwagi i stymulator aktywności umysłowej."[3]

Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne, jest także wykorzystywany do napojów wzmacniających organizm. 

Opracowano na podstawie:

[1] Mieczysław Lipiński, Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982, s. 297

[2] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita S.A., Warszawa 2008

[3] Raw Honey, facebook.com/Raw-Honey-399180113489368, Data odczytu: 17.08.2016

5. Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie - artykuły powiązane 

Właściwości miodu

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10706

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-08-20 15:51:23

Człowiek uczy się całe życie. Nawet nie wiedziałem, że cząber nektaruje i że pszczoły wytwarzają z niego miód! Muszę kiedyś wybrać się na Kujawy i kupić sobie słoiczek. Ciekaw jestem ile kosztuje...

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.