Portal Pszczelarski

VII Dzień Miodu w Pszczynie - relacja z wydarzenia

relacja z wydarzenia VII Dzień Miodu w Pszczynie Dzień Miodu w Pszczynie Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej Brunon Furczyk Zygmunt Nocoń Antonina Ševců Celina Habryka

Przy pięknej pogodzie odbył się na pszczyńskim rynku VII Śląski Dzień Miodu - wydarzenie zorganizowane przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, Urząd Miejski w Pszczynie i Pszczyńskie Centrum Kultury.  

Na swoich stoiskach produkty pszczele, w tym przede wszystkim miody, wystawiło dwudziestu pięciu wystawców, nie tylko ze śląska, ale również z Ziemi Żywieckiej, okolic Częstochowy, a także ze Zlina w Republice Czeskiej. Największym zainteresowaniem cieszyły się miody: lipowy, wielokwiatowy, borówkowy, malinowy, wrzosowy, leśny i ze spadzi iglastej.

Najważniejszym punktem programu był "Konkurs na najsmaczniejszy miód", który w tym roku miał inną oprawę. Do konkursu wystawiono siedemnaście miodów. W głosowaniu pierwsze miejsce zajął miód lipowy z pasieki Brunona Furczyka z Goczałkowic, drugie miejsce miód nektarowo-spadziowy z pasieki Zygmunta Noconia z Wielowsi, a trzecie miejsce miód leśny z pasieki Antonina Ševců ze Zlina w Republice Czeskiej.

Wszyscy wystawcy ofiarowali miód na rzecz "Domu Kulejących Aniołów". Licznie zgromadzeni uczestnicy doskonale bawili się przy muzycznych występach Zespołu Regionalnego "Ćwiklice" i greckiego zespołu ludowego M.E.S.K. Gwoździem programu były występy wokalne księdza Bogdana Skowrońskiego. Najbardziej wzruszyło słuchaczy jego wykonanie utworu "Alleluja". Wykład "Jak zmieniają się wartości organoleptyczne miodu po dodaniu pierzgi, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu" wygłosiła mgr inż. Celina Habryka. Całość imprezy prowadziła pani Stefania Dyduch, która opowiadała nie tylko o miodzie, pszczołach i produktach pszczelich, ale przekazała także publiczności wiele informacji z historii Pszczyny.

Zobacz również:

VII Dzień Miodu w Pszczynie

VII Dzień Miodu w Pszczynie (galeria zdjęć)



Liczba wyświetleń artykułu: 2393

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli