Portal Pszczelarski

VII Dzień Miodu w Pszczynie - relacja z wydarzenia

relacja z wydarzenia VII Dzień Miodu w Pszczynie Dzień Miodu w Pszczynie Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej Brunon Furczyk Zygmunt Nocoń Antonina Ševců Celina Habryka

Przy pięknej pogodzie odbył się na pszczyńskim rynku VII Śląski Dzień Miodu - wydarzenie zorganizowane przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, Urząd Miejski w Pszczynie i Pszczyńskie Centrum Kultury.  

Na swoich stoiskach produkty pszczele, w tym przede wszystkim miody, wystawiło dwudziestu pięciu wystawców, nie tylko ze śląska, ale również z Ziemi Żywieckiej, okolic Częstochowy, a także ze Zlina w Republice Czeskiej. Największym zainteresowaniem cieszyły się miody: lipowy, wielokwiatowy, borówkowy, malinowy, wrzosowy, leśny i ze spadzi iglastej.

Najważniejszym punktem programu był "Konkurs na najsmaczniejszy miód", który w tym roku miał inną oprawę. Do konkursu wystawiono siedemnaście miodów. W głosowaniu pierwsze miejsce zajął miód lipowy z pasieki Brunona Furczyka z Goczałkowic, drugie miejsce miód nektarowo-spadziowy z pasieki Zygmunta Noconia z Wielowsi, a trzecie miejsce miód leśny z pasieki Antonina Ševců ze Zlina w Republice Czeskiej.

Wszyscy wystawcy ofiarowali miód na rzecz "Domu Kulejących Aniołów". Licznie zgromadzeni uczestnicy doskonale bawili się przy muzycznych występach Zespołu Regionalnego "Ćwiklice" i greckiego zespołu ludowego M.E.S.K. Gwoździem programu były występy wokalne księdza Bogdana Skowrońskiego. Najbardziej wzruszyło słuchaczy jego wykonanie utworu "Alleluja". Wykład "Jak zmieniają się wartości organoleptyczne miodu po dodaniu pierzgi, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu" wygłosiła mgr inż. Celina Habryka. Całość imprezy prowadziła pani Stefania Dyduch, która opowiadała nie tylko o miodzie, pszczołach i produktach pszczelich, ale przekazała także publiczności wiele informacji z historii Pszczyny.

Zobacz również:

VII Dzień Miodu w Pszczynie

VII Dzień Miodu w Pszczynie (galeria zdjęć)



Liczba wyświetleń artykułu: 2809

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia