Portal Pszczelarski

VII Dzień Miodu w Pszczynie - relacja z wydarzenia

relacja z wydarzenia VII Dzień Miodu w Pszczynie Dzień Miodu w Pszczynie Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej Brunon Furczyk Zygmunt Nocoń Antonina Ševců Celina Habryka

Przy pięknej pogodzie odbył się na pszczyńskim rynku VII Śląski Dzień Miodu - wydarzenie zorganizowane przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, Urząd Miejski w Pszczynie i Pszczyńskie Centrum Kultury.  

Na swoich stoiskach produkty pszczele, w tym przede wszystkim miody, wystawiło dwudziestu pięciu wystawców, nie tylko ze śląska, ale również z Ziemi Żywieckiej, okolic Częstochowy, a także ze Zlina w Republice Czeskiej. Największym zainteresowaniem cieszyły się miody: lipowy, wielokwiatowy, borówkowy, malinowy, wrzosowy, leśny i ze spadzi iglastej.

Najważniejszym punktem programu był "Konkurs na najsmaczniejszy miód", który w tym roku miał inną oprawę. Do konkursu wystawiono siedemnaście miodów. W głosowaniu pierwsze miejsce zajął miód lipowy z pasieki Brunona Furczyka z Goczałkowic, drugie miejsce miód nektarowo-spadziowy z pasieki Zygmunta Noconia z Wielowsi, a trzecie miejsce miód leśny z pasieki Antonina Ševců ze Zlina w Republice Czeskiej.

Wszyscy wystawcy ofiarowali miód na rzecz "Domu Kulejących Aniołów". Licznie zgromadzeni uczestnicy doskonale bawili się przy muzycznych występach Zespołu Regionalnego "Ćwiklice" i greckiego zespołu ludowego M.E.S.K. Gwoździem programu były występy wokalne księdza Bogdana Skowrońskiego. Najbardziej wzruszyło słuchaczy jego wykonanie utworu "Alleluja". Wykład "Jak zmieniają się wartości organoleptyczne miodu po dodaniu pierzgi, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu" wygłosiła mgr inż. Celina Habryka. Całość imprezy prowadziła pani Stefania Dyduch, która opowiadała nie tylko o miodzie, pszczołach i produktach pszczelich, ale przekazała także publiczności wiele informacji z historii Pszczyny.

Zobacz również:

VII Dzień Miodu w Pszczynie

VII Dzień Miodu w Pszczynie (galeria zdjęć)



Liczba wyświetleń artykułu: 2443

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016