Portal Pszczelarski

VII Dzień Miodu w Pszczynie - relacja z wydarzenia

relacja z wydarzenia VII Dzień Miodu w Pszczynie Dzień Miodu w Pszczynie Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej Brunon Furczyk Zygmunt Nocoń Antonina Ševců Celina Habryka

Przy pięknej pogodzie odbył się na pszczyńskim rynku VII Śląski Dzień Miodu - wydarzenie zorganizowane przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, Urząd Miejski w Pszczynie i Pszczyńskie Centrum Kultury.  

Na swoich stoiskach produkty pszczele, w tym przede wszystkim miody, wystawiło dwudziestu pięciu wystawców, nie tylko ze śląska, ale również z Ziemi Żywieckiej, okolic Częstochowy, a także ze Zlina w Republice Czeskiej. Największym zainteresowaniem cieszyły się miody: lipowy, wielokwiatowy, borówkowy, malinowy, wrzosowy, leśny i ze spadzi iglastej.

Najważniejszym punktem programu był "Konkurs na najsmaczniejszy miód", który w tym roku miał inną oprawę. Do konkursu wystawiono siedemnaście miodów. W głosowaniu pierwsze miejsce zajął miód lipowy z pasieki Brunona Furczyka z Goczałkowic, drugie miejsce miód nektarowo-spadziowy z pasieki Zygmunta Noconia z Wielowsi, a trzecie miejsce miód leśny z pasieki Antonina Ševců ze Zlina w Republice Czeskiej.

Wszyscy wystawcy ofiarowali miód na rzecz "Domu Kulejących Aniołów". Licznie zgromadzeni uczestnicy doskonale bawili się przy muzycznych występach Zespołu Regionalnego "Ćwiklice" i greckiego zespołu ludowego M.E.S.K. Gwoździem programu były występy wokalne księdza Bogdana Skowrońskiego. Najbardziej wzruszyło słuchaczy jego wykonanie utworu "Alleluja". Wykład "Jak zmieniają się wartości organoleptyczne miodu po dodaniu pierzgi, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu" wygłosiła mgr inż. Celina Habryka. Całość imprezy prowadziła pani Stefania Dyduch, która opowiadała nie tylko o miodzie, pszczołach i produktach pszczelich, ale przekazała także publiczności wiele informacji z historii Pszczyny.

Zobacz również:

VII Dzień Miodu w Pszczynie

VII Dzień Miodu w Pszczynie (galeria zdjęć)



Liczba wyświetleń artykułu: 3007

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki