Portal Pszczelarski

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Komunikat prasowy ws pszczół i ochrony rzepaku.

Wielki Dzień Pszczół Polski Związek Pszczelarski Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich Polanka Lubelskie Towarzystwo Pszczelnicze Juliusz Młodecki Piotr Mrówka Piotr Krawczyk Zbigniew Pęcak Adam Stępień

Pszczelarze i plantatorzy rzepaku podkreślają z okazji Wielkiego Dnia Pszczół: kluczem do wspólnego sukcesu jest skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających.

29 lipca 2016 r. w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie doszło do spotkania reprezentacji środowiska pszczelarskiego i plantatorów rzepaku w sprawie skutecznej ochrony upraw roślin oleistych bezpiecznej dla pszczół. Uczestnicy rozmów podkreślili, że dotychczasowa polaryzacja interesów rolników i pszczelarzy na forum medialnym nie służy żadnej ze stron, a wiele przykładów z codziennej praktyki zawodowej pokazuje wręcz synergię i efektywne możliwości współpracy z korzyścią dla wszystkich. 

W spotkaniu zorganizowanym przez resort rolnictwa wzięli udział pszczelarze skupieni w Polskim Związku Pszczelarskim, Stowarzyszeniu Pszczelarzy Zawodowych, Stowarzyszeniu Pszczelarzy Polskich "Polanka", a także Lubelskim Towarzystwie Pszczelniczym, które zainicjowało konieczność podjęcia rzeczowych rozmów z producentami rzepaku, których reprezentowało z kolei Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych z Prezesem Juliuszem Młodeckim wspomagane przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. 

"Cieszy nas fakt, że wreszcie mamy okazję usiąść i wspólnie porozmawiać z pszczelarzami na temat efektywnej ochrony upraw rzepaku z zastosowaniem środków ochrony roślin, bo czasem można było odnieść wrażenie jakbyśmy stali po rożnych stronach barykady. A przecież tak naprawdę wspomagamy się i często współpracujemy lokalnie, o czym się niestety nie mówi już tak głośno. Na moich plantacjach w okresie kwitnienia rzepaku od lat zaprzyjaźniony pszczelarz stawia ule i przykładów takiej kooperacji w całej Polsce jest bardzo dużo" – powiedział Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. 

"To nie jest tak, że pszczelarze stoją w opozycji do rolników. Zwracamy jedynie uwagę na pewne problemy, które występują w związku ze stosowaniem środków ochrony upraw. Prawidłowość przeprowadzanych zabiegów, w szczególności pora dnia, w której dokonywane są opryski, to kluczowe kwestie dla ochrony owadów zapylających. Przypadki zatruć pszczół związane z opryskami w czasie oblotów to problem nie tylko środowiskowy, ale także ekonomiczny rzutujący wprost na możliwość utrzymania się pszczelarza ze swojej pracy" – stwierdził Piotr Mrówka, Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych. 

"Przyjmując w przyszłości jakiekolwiek rozwiązania w ochronie upraw rzepaku należy zwracać uwagę na zdrowie pszczół, gdyż są one bioindykatorem czystości środowiska. Jeżeli pszczoły na plantacjach rzepaku będą mogły bezpiecznie wykonywać swoją prace to człowiek który korzysta z produktów pracy rolnika i pszczelarza też będzie mógł czuć się bezpiecznie" - podkreślił Piotr Krawczyk, Wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego. 

"Zdajemy sobie sprawę, że zdecydowana większość plantatorów rzepaku to świadomi, nowocześni rolnicy, którzy doskonale zdają sobie sprawę, jaką rolę odgrywają owady zapylające w ekosystemach, a więc i pszczoły na polach. Rzepak jest ważnym pożytkiem dla pszczół, których obecność z kolei sprzyja lepszym zbiorom, więc ta korelacja powinna być szczególnym punktem wspólnym do wypracowania najlepszych rozwiązań w ochronie upraw rzepaku przy zachowaniu w zdrowiu rodzin pszczelich. Wiele kwestii wymaga jeszcze dyskusji, ale wydaje się, że tylko wspólne działanie może doprowadzić do sukcesu, dlatego cieszymy się, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce być taką platformą dialogu" – powiedział Zbigniew Pęcak, Prezes Lubelskiego Towarzystwa Pszczelniczego. 

"Przemysł olejarski w Polsce od dłuższego już czasu aktywnie włącza się w kwestię efektywnej ochrony upraw rzepaku, która będzie jednocześnie bezpieczna dla pszczół. Znamy i doceniamy ich rolę, dlatego nie tylko wspomagamy Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych choćby w dążeniach do ponownego umożliwienia stosowania skutecznej ochrony plantacji na poziomie zapraw nasion, co ogranicza ilość koniecznych oprysków w dalszym okresie 2 wegetacji roślin, ale również podejmujemy inicjatywy edukacyjne. We współpracy z Zakładem Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa wydaliśmy niedawno broszurę skierowaną bezpośrednio do plantatorów na temat bezpiecznego stosowania środków ochrony upraw rzepaku z uwzględnieniem troski o pszczoły miodne i inne owady zapylające. Z kolei z inicjatywy jednego z Członków PSPO 8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół, który już wpisał się na stałe w kalendarz najważniejszych świąt dotyczących ekologii obchodzonych w Polsce" – skomentował Adam Stępień, Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju oraz Krajowej Izby Biopaliw.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3067

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili