Portal Pszczelarski

Zgnilec amerykański w Krośnie 2016

Źródło informacji: krosno.pl/pl/aktualnosci/art5237,uwaga-pszczelarze-potwierdzono-przypadek-zgnilca-amerykanskiego.html

zgnilec amerykański województwo podkarpackie powiat krośnieński Krosno

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Krośnie w ogłoszeniu z dnia 27 lipca 2016 r. zawiadamia, że na terenie miasta Krosno wystąpiło ognisko zgnilca amerykańskiego pszczół.

Ognisko choroby zakaźnej zgnilca amerykańskiego pszczół zostało stwierdzone na terenie nieruchomości gruntowej zlokalizowanej na terenie miasta Krosno, dzielica Białobrzegi, w dniu 27.07.2016 r.

W piśmie przekazanym Prezydentowi Miasta Krosno przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Krośnie wskazano informację, że choroba może się rozprzestrzeniać i może wywołać straty ekonomiczne właścicieli pasiek. Aby do tego niedopuścić zostało wydane ogłoszenie, którego fragment został opublikowany poniżej: 

"Informacja

Zgnilec amerykański jest wysoce zaraźliwą chorobą bakteryjną pszczół.

Zarazek atakuje larwy i czerw powodując ich zamarcie. Za jego rozprzestrzenianie w ulu odpowiedzialne są robotnice opiekujące się czerwiem i czyszczące komórki plastra, natomiast rozprzestrzenianie choroby pomiędzy ulami ma głównie miejsce u schyłku lata i początku jesieni, kiedy w okresie bezpożytkowym występują rabunki słabych rodzin pszczelich (m.in. zakażonych). Należy mieć również na względzie możliwość przenoszenia drobnoustroju przez osoby opiekujące się pszczołami, które nie zachowują należytej higieny pracy.

Wczesnym niepokojącym objawem są zmiany na zasklepach komórek z martwym czerwiem, wieczka tych komórek są pociemniałe i zapadnięte, występuje tzw. czerw rozstrzelony. Po odkryciu komórek w zależności od postępu choroby można zaobserwować etapowe przekształcanie się zamarłego czerwia w brązową ciągnącą się masę, która przylega do ścian komórek plastra. Objawom tym, towarzyszy wydzielany zapach spalonego rogu. Rozpoznanie choroby odbywa się poprzez obserwację objawów, gdzie w przypadku podejrzenia pobierane są próby do badań laboratoryjnych.

W tym celu zaleca się kontakt z Inspekcją Weterynaryjną lub najbliższym lekarzem weterynarii. Do badań pobiera się wycinki plastra 10x10 cm, martwe pszczoły, pyłek, wosk i miód. Próby należy przekazać do Zakładu Higieny Weterynaryjnej.

Celem zwalczenia ogniska choroby po wcześniejszej likwidacji mocno zainfekowanych pni pszczelich należy przeprowadzić dokładne oczyszczanie i odkażanie uli, sprzętu, za pomocą lampy benzynowej, formaliny lub sody żrącej. Takie działania są niezbędne gdyż przetrwalniki bakterii zgnilca są oporne na działanie czynników środowiskowych i powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Należy pamiętać, że w/w czynności wykonywane są wyłącznie przez lekarzy weterynarii pod nadzorem Powiatowego lekarza Weterynarii w Krośnie. W przypadku potwierdzenia wystąpienia zgnilca amerykańskiego, dochodzenie w celu wykrycia źródła zakażenia podejmuje Powiatowy Lekarz Weterynarii. Określa on, zgodnie z obowiązującymi przepisami w tej kwestii sposób zwalczania tej jednostki chorobowej - postępowanie z rodzinami pszczelimi, ulami, ramkami, woszczyzną, produktami pszczelimi, zasadami oczyszczania i dezynfekcją w ognisku choroby.

Dodatkowe informacje dostępne są w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Krośnie, ul. Grodzka 26, 38-400 Krosno; tel. (13) 43 696 11.

Posiadacz zwierzęcia, również pszczół, w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej podlegającej obowiązkowi zwalczania w świetle prawa zobowiązany jest do niezwłocznego zawiadomienia o takim podejrzeniu Inspekcji Weterynaryjnej, najbliższego lekarza weterynarii, wójta, burmistrza lub prezydenta miasta.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Krośnie, lek. wet. Andrzej Chrzanowski"

Opracowano na podstawie:

Oficjalna strona miasta Krosna: www.krosno.pl 

Pismo do Prezydenta Miasta Krosno PIW.PZ 4125.A.2.11.2016: http://www.krosno.pl/gfx/krosnoum/userfiles/files/aktualnosci/2016/zgnilec_pszczool.pdf

Zobacz również:

Zgnilec amerykański w Pszczonowie (gmina Maków) 2016

Zgnilec amerykański w powiecie lidzbarskim 2016

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5614

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-07-30 11:08:12

Co się porobiło.. Co chwilę czyta się o zgnilcu w różnych częściach Polski. Czy to nie jest wina tego, że za pszczelarstwo biorą się osoby, które się do tego nie nadają?

mati 2016-08-01 07:19:25

masakra ze tak to dziadostwo sie rozwija chigieny troche

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Ogórki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem