Portal Pszczelarski

B-Droid - automatyczny system do zapylania roślin

Informacja prasowa. Politechnika Warszawska. 18 lipca 2016 r.

B-droid sztuczna pszczoła Politechnika Warszawska

"Polowe sukcesy B-droida z Politechniki Warszawskiej 

Stworzony przez naukowców z Politechniki Warszawskiej automatyczny system do zapylania roślin przeszedł pozytywnie testy polowe. B-droidowi udało się przenieść pyłek z kwiatu na kwiat na uprawach truskawek i czosnku. Testy potwierdziły również biologiczną skuteczność zrealizowanego procesu zapylania. 

Naukowcy z Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej zbudowali pierwszy na świecie demonstrator autonomicznego urządzenia do zapylania roślin, który samodzielnie potrafi znaleźć kwiat, zebrać z niego pyłek i przekazać go na znamię tego samego lub innego kwiatu tego samego gatunku. Kluczowe jest to, że B-Droid nie jest sterowany przez człowieka. Za całą pracę urządzenia odpowiada oprogramowanie.

Zespół kierowany przez dr. inż. Rafała Dalewskiego pracuje nad systemem zawierającym dwa typy urządzeń wykonawczych. Pierwszym z nich jest robot jeżdżący, zaś drugim mały bezzałogowy statek latający (BSL).

Testy robota naziemnego na roślinach okazały się sukcesem. Podczas prób udało się przenieść pyłek z kwiatu na kwiat, nie uszkadzając przy tym rośliny. Przeprowadzone testy potwierdziły również biologiczną skuteczność zrealizowanego procesu zapylania przez B-Droida. 

Wynalazek z Politechniki Warszawskiej jest odpowiedzią na obserwowany od kilkunastu lat problem masowego wymierania pszczół. Przyczyny zmniejszania się populacji tych niezwykle pożytecznych owadów są różne. Wśród nich wymienia się coraz większe zanieczyszczenie środowiska, grzyby, wirusy, pasożyty czy nieodpowiedzialną działalność człowieka.

Konsekwencje postępowania tego problemu mogą być wkrótce odczuwalne dla nas wszystkich, zwłaszcza, że ponad jedna trzecia roślin uprawnych i większość dziko rosnących jest zapylana właśnie przez pszczoły. 

Politechnika Warszawska jest wiodącą uczelnią techniczną, która stwarza przestrzeń do rozwoju. Nieprzerwanie od lat zajmuje czołową pozycję wśród uczelni technicznych w Polsce. Według rankingu Perspektyw 2016 w kategorii Kierunki Techniczne na 12 wskazanych kierunków studiów, aż w sześciu przypadkach Politechnika Warszawska zajęła pierwszą pozycję. Uczelnia kładzie szczególny nacisk na udział w krajowych i zagranicznych programach badawczych. PW dysponuje bardzo wysokim potencjałem naukowo-badawczym w dziedzinie nauk technicznych tj. specjalizowanymi kadrami, bazą badawczą i laboratoryjną. Transfer technologii jest ważnym elementem misji uczelni jako ośrodka innowacyjności i przedsiębiorczości. W PW działa ponad 140 kół naukowych, organizacji i stowarzyszeń. Realizowane przez studentów projekty badawcze pozwalają na połączenie wiedzy zdobytej w toku studiów z umiejętnościami praktycznymi. 51% absolwentów PW znajduje pracę w czasie krótszym niż miesiąc (Badanie Losów Absolwentów 2015). Na 19 wydziałach i w 1 kolegium kształci się aktualnie prawie 37 tys. studentów i doktorantów."

Informacja prasowa. Politechnika Warszawska. 18 lipca 2016 r.

Zobacz również:

Latająca sztuczna pszczoła z Politechniki Warszawskiej



Liczba wyświetleń artykułu: 2948

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Filet limonkowo-miodowy z ziołami