Portal Pszczelarski

Święto Miodu w Skansenie w Chorzowie 2016 - relacja z wydarzenia

wydarzenie pszczelarskie Marek Szołtysek Zbigniew Binko Sławomir Forystek Jacek Wołowski Marek Staszewski Henryk Działo Paweł Nowak

Przy pochmurnej, ale ciepłej pogodzie odbył sie kolejny "Dzień Miodu" w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie.

Całość imprezy prowadził Marek Szołtysek. O historii pszczelarstwa opowiedział Zbigniew Binko, prezes Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach. O roli pszczół w przyrodzie mówił Sławomir Forystek, specjalista z Nadleśnictwa Katowice. O miodzie w kosmetykach i zielarstwie opowiedział Jacek Wołowski. Pan Henryk Działo dwukrotnie przeprowadził pokaz miodobrania.

Oprócz tego cały czas był prowadzony "Konkurs na najsmaczniejszy miód" i pokaz odlewania świec z wosku pszczelego, Straż Pożarna wykonała profesjonalny pokaz zdejmowania gniazda os, a dwie miłe panie, ubrane bardziej za osy niż za pszczoły, zajmowały sie zabawami z dziećmi. Panowie leśnicy z Nadleśnictwa Katowice prezentowali ulik obserwacyjny z żywymi pszczołami, tablicę interaktywną "Pszczoła miodna", a każdy chętny mógł spróbować swoich sił w "dzianiu barci".

Przed zakończeniem imprezy roztrzygnięto "Konkurs na najsmaczniejszy miód". Pierwsze miejsce zdobył miód lipowy od pana Marka Staszewskiego, drugie miejsce miód spadziowy pana Henryka Działo, a trzecie miód lipowy pana Pawła Nowaka. Rozlosowano również dziesięć słodkich nagród dla osób oddających głosy w Konkursie. Po słodkich emocjach można było posłuchać dobrej muzyki i zaopatrzyć się w miody na licznych stoiskach.

Fotorelacja z wydarzenia: http://szpkatowice.pl/index.php?adres=g47



Liczba wyświetleń artykułu: 2192

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016