Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Apis klasyfikacja pszczół występowanie pszczół gatunki pszczół ewolucja pszczół pszczoła miodna Apis mellifera pszczoła wschodnia Apis cerana pszczoła czerwona Apis koschewnikovi pszczoła karłowa Apis florea pszczoła skalista Apis laboriosa pszczoła olbrzymia Apis dorasta pszczoła buszu Apis anderniformis porobnica murówka Anthophora plagiata kornutka koniczynowa Eucera longicornis brzęczka Melecta luctuosa trzmiel ziemny Bombus terrestris

Pszczoły są fascynującymi organizmami modelowymi poprzez złożone cykle rozwojowe, system dziedziczenia, szeroko rozwinięte zachowania społeczne oraz komunikację. Wszystkie organizmy żywe są przyporządkowane do szeregu jednostek systematycznych.

 

SPIS TREŚCI:
1. Klasyfikacja pszczół
2. Gatunki pszczół - liczebność
3. Pszczoła miodna - występowanie i ewolucja
4. Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja - artykuły powiązane

 

1. Klasyfikacja pszczół 

Klasyfikacja pszczół (Apoidea) (Michener 2007):
Królestwo: Zwierzęta (Zoa)
Podkrólestwo: Tkankowce (Metazoa)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Błonkoskrzydłe (Hymenoptera)
Nadrodzina: Pszczoły (Apoidea)
Rodzina: Lepiarkowate (Colletidae)
Pszczolinkowate (Andrenidae)
Smuklikowate (Halictidae)
Spójnicowate (Melittidae)
Miesierkowate (Megachilidae)
Pszczołowate/ Pszczoły właściwe (Apidae)

W rodzaju pszczoła (Apis) wyróżnia się siedem głównych gatunków (Ślósarz 2013):  

  • Pszczoła miodna (Apis mellifera)
  • Pszczoła wschodnia (Apis cerana)
  • Pszczoła czerwona (Apis koschewnikovi)
  • Pszczoła karłowa (Apis florea)
  • Pszczoła skalista (Apis laboriosa)
  • Pszczoła olbrzymia (Apis dorasta)
  • Pszczoła buszu (Apis anderniformis)

2. Gatunki pszczół - liczebność 
Na całym świecie występuje około 25 000-30 000 gatunków pszczół, które są zakwalifikowane do 10 rodzin (Banaszak 1993, Michener 2007). W naszym kraju występuje ich około 450 gatunków. Przynależą one do 6 wymienionych wyżej rodzin (Michener 2007, Pruszyński 2007). Inne źródła podają, iż w Polsce występuje aż 480 gatunków pszczół (Banaszak 2004).

Występujące w Polsce gatunki wykazują zróżnicowaną specjalizację zarówno pod względem rozwoju życia socjalnego, jak i zakresu roślin nektarodajnych (Banaszak 1987). Większość tych owadów charakteryzuje obfite owłosienie ciała. Około 90% wszystkich gatunków pszczół buduje i zaopatruje w pokarm, natomiast pozostałe 5% podrzuca jaja do gniazd innych gatunków.

Zdecydowana większość prowadzi samotny tryb życia, brak tu współpracy między samicami oraz brak kontaktów między matką i młodymi samicami. Jednak należy podkreślić, że prawie 10% gatunków rozwinęło różne stopnie życia socjalnego (Banaszak 1987, Banaszak 1993, Gogolewska i Wilde 2006, Michener 2007).

Rodzina pszczoły właściwe (Apidae), powstała z połączenia dwóch rodzin: porobnicowate. (Anthophoridae) oraz pszczołowate (Apidae). Jest to aktualnie największa co do liczebności rodzina, do której w Polsce przynależy ponad 120 gatunków. Prawie wszyscy przedstawiciele tej rodziny, mają ogromne znaczenie gospodarcze ze względu na zapylanie wielu uprawnych roślin oraz dostarczaniu cennych produktów. Głównymi gatunkami tej rodziny są: porobnica murówka (Anthophora plagiata), kornutka koniczynowa (Eucera longicornis), brzęczka (Melecta luctuosa), trzmiel ziemny (Bombus terrestris), a także globalnie znana pszczoła miodna (Apis mellifera) (Banaszak 1987, Banaszak 2004). 

3. Pszczoła miodna - występowanie i ewolucja 
Pszczoła miodna (Apis mellifera) jest bardzo ceniona i znana na całej kuli ziemskiej. Występuje wszędzie tam, gdzie znajdują się rośliny kwitnące. Żywi się nektarem, pyłkiem oraz spadzią (Stanek 2014). Jej pierwotny zasięg geograficzny obejmował Europę, Afrykę i Bliski Wschód. Reszta wymienionych gatunków pszczół pochodzi z Azji. Gatunki te nie występowały pierwotnie w tzw. Nowym Świecie, czyli na terenie obu Ameryk oraz w Australii.

Ten zasłużony w naszym ekosystemie owad pojawił się znacznie wcześniej niż człowiek. Najstarsze dowody materialne datuje się na 80 mln lat temu. Co ciekawe, przed wykształceniem się roślin kwitnących, pszczoła prowadziła drapieżny tryb życia; tak jak współczesne osy, żywiła się mniejszymi owadami. Na drodze koewolucji pszczoły zmodyfikowały swoją budowę ciała tak, aby w pełni wykorzystać możliwość pobierania pokarmu z kwiatów. Powstało wole – zbiorniczek za przełykiem, który służy do przenoszenia pokarmów płynnych oraz koszyczki umiejscowione na ostatniej parze odnóży ułatwiające transport pyłku. Pokrycie ciała pszczoły włoskami przyczyniło się do zbierania i przenoszenia pyłku całym ciałem oraz usprawniło jednoczenie proces zapylenia. Modyfikacji uległ również układ nerwowy oraz zmysły: powonienia, smaku czy wzroku, co przyczyniło się do perfekcyjnego odszukiwania i optymalnego wykorzystania pożywienia (Michener 2007, Ślósarz 2013).

Bibliografia:

Michener C. D. 2007. The bees of the world. The Johns Hopkins University Press, Baltimore and London. 

Ślósarz J. 2013. Praktyczne aspekty hodowli pszczół. Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy. Materiały szkoleniowe opracowane w ramach projektu IMPROFARM Poprawa Produkcji oraz Procesów Zarządzania w Rolnictwie poprzez Transfer Innowacji. 

Wilde J., Gogolewska E. 2006. Poradnik początkującego pszczelarza. PWRiL, Poznań

Artykuł stanowi fragment pracy magisterskiej, wykonanej pod kierunkiem dr inż. Jerzego Kowala, z Zakładu Zoologii Środowiskowej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

4. Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja - artykuły powiązane

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3351

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę
Sklep internetowy Krauz

Kanał na Twitter

Newsletter

Nota informacyjna

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Jacek Balana EL-TER, z siedzibą przy ul. Granicznej 505, 32-095 Narama. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Dane osobowe będą przechowywane do momentu ustania ich przydatności/cofnięcia zgody. Informujemy, iż ma Pani/Pana możliwość dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuację, wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych, a także wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeżeli przetwarzanie Pani/Pana danych będzie naruszało przepisy o ochronie danych osobowych. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenia Administratora. W niektórych przypadkach Pani/Pana dane mogą być przekazywane do państw trzecich np. jeżeli będzie to niezbędne dla świadczenia usługi na Pana/Pani rzecz lub będzie to uwarunkowane inną podstawą prawną. Pani/Pana dane mogą podlegać profilowaniu, w celu wykorzystania danych osobowych do analizy lub prognoz dotyczących osobistych preferencji i zainteresowań. Administrator nie podejmuje decyzji która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu i istotnie wpływa na osobę, której dane dotyczą. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji ww. celów.

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.