Portal Pszczelarski

Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku

miód zastosowanie miodu miód w medycynie miód surowy miód oczyszczony Mel depuratum miód różany miód koperkowy miód żywokostowy Mel Symphyti Mel Consolidae miód różano-boraksowy

O tym, że miód jest produktem cenionym od tysięcy lat świadczy chociażby fakt, że o jego zastosowaniu w medycynie rozwodzili się Hipokrates, Dioskurydes, Pliniusz i Awicenna. W tamtych czasach miód znajdował zastosowanie w leczeniu ran świeżych i "zastarzałych". Jak sytuacja ta wyglądała w farmacji po XVIII wieku? 

 

SPIS TREŚCI: 
1. Zastosowanie miodu w medycynie w XVIII, XIX i XX wieku
2. Miód różany
3. Miód koperkowy
4. Miód żywokostowy
5. Miód różano-boraksowy
6. Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku - artykuły powiązane

 

1. Zastosowanie miodu w medycynie w XVIII, XIX i XX wieku 
Miód, ze względu na swoje właściwości, miał szerokie zastosowanie w medycynie XVIII, XIX i XX wieku. Raczej nie występował samodzielnie. Zwykle był traktowany jako dodatkowy składnik leków, nadający im wyjątkowego smaku i przyjemnego zapachu. Właściwości lecznicze miodu determinowały jego zastosowanie głównie w produkcji środków wykrztuśnych (syropów) oraz środków regulujących wypróżnienia.

Postępująca wiedza w zakresie właściwości miodu i jego zastosowania sprawiły, że miód surowy (miód nieprzetworzony, żywy, nieogrzewany) i miód oczyszczony (Mel depuratum), czyli "miód pozbawiony domieszek takich jako woski, substancje białkowe i pyłki kwiatowe"[1], były wykorzystywane do produkcji roztworów lecznicych.

2. Miód różany 
Jednym z takich roztworów był miód różany, w skład którego wchodził miód oczyszczony (900g), gliceryna (100 g) oraz olejek różany (0,05 g). Niekiedy był rozcieńczany naparem szałwiowym. Wykorzystywany był do płukania ust i gardła.

3. Miód koperkowy 
Miód koperkowy sporządzany był z miodu oczyszczonego, olejku koperkowego, słodu oraz syropu zwykłego (sacharoza + woda). Uzyskany syrop miał zastosowanie w łagodzeniu objawów przeziębień (kataru i kaszlu) oraz usuwania wzdęć. 

4. Miód żywokostowy 
Na miód żywokostowy (Mel Symphyti, Mel Consolidae) składał się: miód oczyszczony, sacharoza oraz wyciąg wodno-etanolowy z korzenia żywokostu i lukrecji. Zastosowanie miodu żywokostowego zawierało się w walce z kaszlem, nieżytem krtani, oskrzeli i gardła.

5. Miód różano-boraksowy 
Miód różano-boraksowy (Mel rosat. cum Borace, Mel Boracinum) składał się z miodu różanego oraz roztworu boraksu. Wykorzystywany był w medycynie XIX wieku w leczeniu aft, kaszlu i zapaleniu gardła. Ze względu na niebezpieczeństwo zatrucia dzieci został dość szybko wycofany. 

Opracowano na podstawie:

Henryk Różański, Spadź, trochę o miodach, http://rozanski.li, Data odczytu: 01.05.2016

[1] Stanisław Kohlmünzer, Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, s. 669

6. Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku - artykuły powiązane

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3071

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem