Portal Pszczelarski

Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku

miód zastosowanie miodu miód w medycynie miód surowy miód oczyszczony Mel depuratum miód różany miód koperkowy miód żywokostowy Mel Symphyti Mel Consolidae miód różano-boraksowy

O tym, że miód jest produktem cenionym od tysięcy lat świadczy chociażby fakt, że o jego zastosowaniu w medycynie rozwodzili się Hipokrates, Dioskurydes, Pliniusz i Awicenna. W tamtych czasach miód znajdował zastosowanie w leczeniu ran świeżych i "zastarzałych". Jak sytuacja ta wyglądała w farmacji po XVIII wieku? 

 

SPIS TREŚCI: 
1. Zastosowanie miodu w medycynie w XVIII, XIX i XX wieku
2. Miód różany
3. Miód koperkowy
4. Miód żywokostowy
5. Miód różano-boraksowy
6. Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku - artykuły powiązane

 

1. Zastosowanie miodu w medycynie w XVIII, XIX i XX wieku 
Miód, ze względu na swoje właściwości, miał szerokie zastosowanie w medycynie XVIII, XIX i XX wieku. Raczej nie występował samodzielnie. Zwykle był traktowany jako dodatkowy składnik leków, nadający im wyjątkowego smaku i przyjemnego zapachu. Właściwości lecznicze miodu determinowały jego zastosowanie głównie w produkcji środków wykrztuśnych (syropów) oraz środków regulujących wypróżnienia.

Postępująca wiedza w zakresie właściwości miodu i jego zastosowania sprawiły, że miód surowy (miód nieprzetworzony, żywy, nieogrzewany) i miód oczyszczony (Mel depuratum), czyli "miód pozbawiony domieszek takich jako woski, substancje białkowe i pyłki kwiatowe"[1], były wykorzystywane do produkcji roztworów lecznicych.

2. Miód różany 
Jednym z takich roztworów był miód różany, w skład którego wchodził miód oczyszczony (900g), gliceryna (100 g) oraz olejek różany (0,05 g). Niekiedy był rozcieńczany naparem szałwiowym. Wykorzystywany był do płukania ust i gardła.

3. Miód koperkowy 
Miód koperkowy sporządzany był z miodu oczyszczonego, olejku koperkowego, słodu oraz syropu zwykłego (sacharoza + woda). Uzyskany syrop miał zastosowanie w łagodzeniu objawów przeziębień (kataru i kaszlu) oraz usuwania wzdęć. 

4. Miód żywokostowy 
Na miód żywokostowy (Mel Symphyti, Mel Consolidae) składał się: miód oczyszczony, sacharoza oraz wyciąg wodno-etanolowy z korzenia żywokostu i lukrecji. Zastosowanie miodu żywokostowego zawierało się w walce z kaszlem, nieżytem krtani, oskrzeli i gardła.

5. Miód różano-boraksowy 
Miód różano-boraksowy (Mel rosat. cum Borace, Mel Boracinum) składał się z miodu różanego oraz roztworu boraksu. Wykorzystywany był w medycynie XIX wieku w leczeniu aft, kaszlu i zapaleniu gardła. Ze względu na niebezpieczeństwo zatrucia dzieci został dość szybko wycofany. 

Opracowano na podstawie:

Henryk Różański, Spadź, trochę o miodach, http://rozanski.li, Data odczytu: 01.05.2016

[1] Stanisław Kohlmünzer, Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, s. 669

6. Zastosowanie miodu w medycynie po XVII wieku - artykuły powiązane

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2874

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych