Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

II edycja badań nad zadrzechnią fioletową

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.). Źródło zdjęcia: no.wikipedia.org/wiki/Xylocopa_violacea#/media/File:2012.03.01_carpenter_bee_1.JPG

zadrzechnia fioletowa xylocopa violacea L. występowanie zadrzechni fioletowej kłosowiec pomarszczony Agastache rugosa Kuntze Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek, mając na uwadze sukces poprzedniej edycji, po raz kolejny zaprasza badaczy, miłośników pszczół oraz każdego innego, kto chce zrobić coś pożytecznego, do wzięcia udziału w badaniu nad występowaniem zadrzechni fioletowej (Xylocopa violacea L.) - największej pszczoły w Polsce, od lat uważanej za wymarłą.

Badanie będzie prowadzone na terenie Wrocławia. Polegać będzie na wysianiu otrzymanych od Stowarzyszenia Natura i Człowiek nasion kłosowca pomarszczonego (Agastache rugosa Kuntze) - rośliny, którą upodobała sobie zadrzechnia fioletowa. Owe nasiona będzie można wysiać w ogródku, na balkonie, dosłownie wszędzie, gdzie tylko będzie możliwość jej zaobserwowania.

Z poprzedniej edycji wiadomo, że zadrzechnia fioletowa była gościem wrocławskich ogrodów. Odwiedziła również balkon na osiedlu Kozanów.

Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w badaniu proszone są o kontakt poprzez Facebooka bądź mail: naturaiczlowiek@gmail.com

Zobacz również:

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7136

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Banan w cieście

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem