Portal Pszczelarski

II edycja badań nad zadrzechnią fioletową

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.). Źródło zdjęcia: no.wikipedia.org/wiki/Xylocopa_violacea#/media/File:2012.03.01_carpenter_bee_1.JPG

zadrzechnia fioletowa xylocopa violacea L. występowanie zadrzechni fioletowej kłosowiec pomarszczony Agastache rugosa Kuntze Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek, mając na uwadze sukces poprzedniej edycji, po raz kolejny zaprasza badaczy, miłośników pszczół oraz każdego innego, kto chce zrobić coś pożytecznego, do wzięcia udziału w badaniu nad występowaniem zadrzechni fioletowej (Xylocopa violacea L.) - największej pszczoły w Polsce, od lat uważanej za wymarłą.

Badanie będzie prowadzone na terenie Wrocławia. Polegać będzie na wysianiu otrzymanych od Stowarzyszenia Natura i Człowiek nasion kłosowca pomarszczonego (Agastache rugosa Kuntze) - rośliny, którą upodobała sobie zadrzechnia fioletowa. Owe nasiona będzie można wysiać w ogródku, na balkonie, dosłownie wszędzie, gdzie tylko będzie możliwość jej zaobserwowania.

Z poprzedniej edycji wiadomo, że zadrzechnia fioletowa była gościem wrocławskich ogrodów. Odwiedziła również balkon na osiedlu Kozanów.

Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w badaniu proszone są o kontakt poprzez Facebooka bądź mail: naturaiczlowiek@gmail.com

Zobacz również:

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7806

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski