Portal Pszczelarski

Doniesienia o opryskach plantacji rolniczych w porze lotów pszczół - Podkarpacie 2016

Pasieka. Źródło informacji: rzeszow.tvp.pl/25028246/alarm-pszczelarzy-z-podkarpacia Źródło zdjęcia: ar.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D9%86%D8%AD%D9%84#/media/File:Ruches_Haute-Savoie.jpg Autor zdjęcia: Myrabella

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Redakcja Telewizji Polskiej w Rzeszowie wraz z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Rzeszowie informują o pojawianiu się doniesień o opryskach plantacji rolniczych wykonywanych w porze lotów pszczół. 

Temat powraca każdego roku. Choć skuteczność plakatów i informacji zamieszczonych w mediach sprawiają, że rolnicy są coraz bardziej świadomi obowiązku dokonywania oprysków wieczorem (wtedy kiedy pszczoły przestają wylatywać z uli za pożytkiem), to niestety wciąż pojawiają się tacy, którzy nic sobie z tego nie robią. 

Właśnie jednego z takich rolników nagrał telefonem komórkowym pszczelarz z okolic Leżajska. Film prezentuje rolnika, wykonującego oprysk w odległości 6 metrów od pasieki liczącej 60 pni, w dzień kiedy temperatura na zewnątrz wynosiła ok. 22 stopni Celsjusza. Nie trudno się domyślić konsekwencji tego czynu. 

Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie podkreśla, że opryski plantacji rolniczych w porze lotów pszczół są dość częste na terenie województwa Podkarpackiego. Tylko w tym roku (2016 r.) doszło do wytrucia pszczół na skutek prowadzenia oprysków w gminie Boguchwała. 

Redakcja TVP zachęca do dogadywania się z rolnikami i ustalania terminów oprysków. W końcu zysk jest obustronny: rolnik ma wyższe plony i często słoik miodu, a pszczelarz miód i brak strat spowodowanych opryskiem. Niemniej jeżeli nie idzie się dogadać i dojdzie do oprysku, warto zgłosić to na policję.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3471

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2016-04-24 10:08:04

to jakies jaja kompletne gosc chyba nieswiadomy jakis byl rze pryska 6 metrow od pasieki! jak bym go dopadl to by juz wiencej nie pryskal

michal-trabka 2016-04-24 17:22:17

Ten sam problem jest na Opolszczyźnie i pewnie w wielu innych miejscach w Polsce. Niezrzeszeni i mali pszczelarze są prawdę mówiąc bezsilni. Dziwi mnie jednak głupota wielu rolników, którzy tak naprawdę sami sobie szkodzą... Jedynym słusznym rozwiązaniem byłoby odbieranie rolnikom dopłat jeżeli dopuszczą się stosowania środków ochrony roślin w sposób szkodliwy dla pszczół.

Adam_Poch 2016-04-25 10:21:58

Szkoda, że takie rzeczy dzieją się... Przecież pszczelarze i rolnicy powinni współpracować ze sobą, a nie robić sobie nawzajem szkodę.

blondynekkrk 2016-04-26 17:56:25

Póki nie ma dotkliwych kar to nic się nie zmieni... Zobaczcie co się stało z kierowcami. Wprowadzili zabieranie prawa jazdy i już większość jeździ wolniej :)



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili