Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Ramka pracy – metoda walki z warrozą

Na zdjęciu: komórki trutowe. Źródło zdjęcia: nordicfoodlab.org/blog/2012/12/the-real-reason-we-remove-drone-brood

ramka pracy Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy truteń komórka trutowa

Ramka pracy – metoda walki z warrozą

Ramki pracy są to po prostu ramki bez drutu, w których węzę przykleja się bezpośrednio do górnej beleczki. Taka ramka stanowi jeden ze sposobów walki z warrozą, który czasem pozwala uniknąć stosowania środków chemicznych lub jest dla nich dobrym wsparciem w okresie, gdy tych środków stosować nie można.

Warroza rozmnaża się w zasklepionych komórkach czerwia. Roztocza dostają się do komórek tuż przed ich zasklepieniem, a następnie wewnątrz składają jaja. Co ciekawe, Varroa destructor preferuje komórki trutowe, czyli te, w których rozwijają się trutnie. Pasożyt aż siedem razy chętniej wybiera właśnie płeć męską w komórkach. Dzięki ramkom pracy można ograniczyć rozmnażanie i bytowanie w rodzinie pasożyta. Korzystając z dwóch ramek pracy można wycinać je na zmianę. Roztocza jednak są sprytne i zawsze znajdują sposób na dalszą reprodukcję w komórkach trutowych. Konieczny jest więc regularny przegląd rodzin i wycinanie ramek w momencie, gdy roztocza są uwięzione w zasklepionych komórkach trutowych. Jeśli przegapimy moment wygryzienia warroza będzie bez przeszkód rozwijać się dalej.

Kiedy jest dobry moment? Jeśli pszczoły tuż po włożeniu ramki pracy do ula zabiorą się do obudowy ramki pracy plastrem, wtedy pierwsze komórki zostaną zasklepione po 10 dniach, a dwa tygodnie później zaczną wygryzać się pierwsze trutnie. W czasie tych dwóch tygodni jest idealny moment na wycinanie czerwia trutowego. W taki sposób można dość skutecznie zmniejszyć liczbę osobników pasożyta Varroa destructor w rodzinie przed nadejściem jesieni. Roztoczy w rodzinach z wycinanymi ramkami trutowymi jest ponad połowę mniej niż w rodzinach, w których nie stosuje się takiej metody.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 63

Zobacz również:

Ramka pracy. Korzyści i zastosowanie

Zalecenia pszczelarskie na maj

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15952

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016