Portal Pszczelarski

Ramka pracy – metoda walki z warrozą

Na zdjęciu: komórki trutowe. Źródło zdjęcia: nordicfoodlab.org/blog/2012/12/the-real-reason-we-remove-drone-brood

ramka pracy Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy truteń komórka trutowa

Ramka pracy – metoda walki z warrozą

Ramki pracy są to po prostu ramki bez drutu, w których węzę przykleja się bezpośrednio do górnej beleczki. Taka ramka stanowi jeden ze sposobów walki z warrozą, który czasem pozwala uniknąć stosowania środków chemicznych lub jest dla nich dobrym wsparciem w okresie, gdy tych środków stosować nie można.

Warroza rozmnaża się w zasklepionych komórkach czerwia. Roztocza dostają się do komórek tuż przed ich zasklepieniem, a następnie wewnątrz składają jaja. Co ciekawe, Varroa destructor preferuje komórki trutowe, czyli te, w których rozwijają się trutnie. Pasożyt aż siedem razy chętniej wybiera właśnie płeć męską w komórkach. Dzięki ramkom pracy można ograniczyć rozmnażanie i bytowanie w rodzinie pasożyta. Korzystając z dwóch ramek pracy można wycinać je na zmianę. Roztocza jednak są sprytne i zawsze znajdują sposób na dalszą reprodukcję w komórkach trutowych. Konieczny jest więc regularny przegląd rodzin i wycinanie ramek w momencie, gdy roztocza są uwięzione w zasklepionych komórkach trutowych. Jeśli przegapimy moment wygryzienia warroza będzie bez przeszkód rozwijać się dalej.

Kiedy jest dobry moment? Jeśli pszczoły tuż po włożeniu ramki pracy do ula zabiorą się do obudowy ramki pracy plastrem, wtedy pierwsze komórki zostaną zasklepione po 10 dniach, a dwa tygodnie później zaczną wygryzać się pierwsze trutnie. W czasie tych dwóch tygodni jest idealny moment na wycinanie czerwia trutowego. W taki sposób można dość skutecznie zmniejszyć liczbę osobników pasożyta Varroa destructor w rodzinie przed nadejściem jesieni. Roztoczy w rodzinach z wycinanymi ramkami trutowymi jest ponad połowę mniej niż w rodzinach, w których nie stosuje się takiej metody.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 63

Zobacz również:

Ramka pracy. Korzyści i zastosowanie

Zalecenia pszczelarskie na maj

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17281

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Sfermentowany miód pszczeli

Lipa drobnolistna - roślina miododajna

Grzane piwo z miodem i propolisem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Placki bananowo-owsiane z miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem