Portal Pszczelarski

Seradela pastewna, seradela siewna - roślina miododajna

Seradela pastewna, seradela siewna (Ornithopus sativus). Źródło zdjęcia: fr.wikipedia.org/wiki/Ornithopus_sativus#/media/File:Ornithopus_sativus,_serradelle.jpg Autor zdjęcia: Rasbak

seradela pastewna seradela siewna koniczyna piasków Ornithopus sativus roślina miododajna roślina pastewna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa seradeli pastewnej wydajność miodowa seradeli siewnej cechy charakterystyczne seradeli pastewnej cechy charakterystyczne seradeli siewnej występowanie seradeli pastewnej występowanie seradeli siewnej uprawa seradeli pastewnej uprawa seradeli siewnej

Seradela pastewna, seradela siewna (Ornithopus sativus) to jednoroczna roślina miododajna. Ma ona bardzo małe wymagania względem gleby i stąd pochodzi jej określenie: koniczyna piasków.

 

SPIS TREŚCI:
1. Seradela pastewna, seradela siewna - cechy charakterystyczne
2. Seradela pastewna, seradela siewna - występowanie
3. Seradela pastewna, seradela siewna - wydajność miodowa
4. Seradela pastewna, seradela siewna - uprawa
5. Seradela pastewna, seradela siewna - artykuły powiązane

 

1. Seradela pastewna, seradela siewna - cechy charakterystyczne 
Cechami charakterystycznymi seradeli siewnej są:
- 30-60 cm wzniesiona lub podnosząca się łodyga, 
- drobne, pierzasto złożone liście, 
- kwiaty w skąpych kwiatostanach wyrastających na szypułkach o jednakowej długości co liść, z kąta którego wyrastają, 
- 6-9 mm różowa korona z kielichem rurkowatym o dwukrotnie krótszych ząbkach niż długość kielicha, 
- owoce w postaci strąków rozpadających się na pojedyncze człony.  

2. Seradela pastewna, seradela siewna - występowanie 
Seradela pastewna naturalnie występowała na terenach obecnej Algerii, Maroko, Portugalii (w tym w Regionie Autonomicznym Azorów), Francji i Hiszpani, czyli w Afryce Północnej i Europie Południowej. Aktualnie seradela siewna jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym także w Polsce, gdzie czasami dziczeje.

3. Seradela pastewna, seradela siewna - wydajność miodowa 
Seradela pastewna dobrze rośnie i produkuje dużo nektaru tylko w lata, gdy często, ale mało intensywnie pada deszcz. Wówczas z jednego hektara plantacji uzyskuje się około 15-30 kilogramów miodu.

4. Seradela pastewna, seradela siewna - uprawa 
Do jej uprawy nie stosuje się gleb zwięzłych, łatwych do zaskorupienia się, podmokłych i wapiennych. Jej zapotrzebowanie to podłoże kwaśne lub lekko kwaśne, to znaczy o pH 5,4-5,5. Dobrze znosi ona przymrozki nawet do pięciu stopni Celsjusza na minusie. To gatunek lekkich gleb, ale jednocześnie ma ona spore wymagania względem nawodnienia. Sprzyja jej zwiększona wilgotność powietrza, częste i drobne opady deszczu. Potrafi ona wykorzystać także mgłę i rosę, co nie jest częste w świecie roślin.

Na nasiona seradelę uprawia się dopiero po trzech lub czterech latach od zastosowania obornika. Nasiona zaprawione Nitraginą wysiewa się pod koniec marca lub na początku kwietnia, po około 20-30 kilogramów na hektar. Rozstaw rzędów wynieść powinien 20-25 centymetrów, natomiast głębokość – 2 centymetry.

Fosforowo-potasowych nawozów używa się całościowo przed okresem siewów. Zależnie od gleby i jej zasobności, w ilości 40-80 kilogramów na hektar P2O5 i 80-120 kilogramów na hektar K2O. 

5. Seradela pastewna, seradela siewna - artykuły powiązane 

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis



Liczba wyświetleń artykułu: 14093

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Kurczak w różowej marynacie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.