Portal Pszczelarski

Seradela pastewna, seradela siewna - roślina miododajna

Seradela pastewna, seradela siewna (Ornithopus sativus). Źródło zdjęcia: fr.wikipedia.org/wiki/Ornithopus_sativus#/media/File:Ornithopus_sativus,_serradelle.jpg Autor zdjęcia: Rasbak

seradela pastewna seradela siewna koniczyna piasków Ornithopus sativus roślina miododajna roślina pastewna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa seradeli pastewnej wydajność miodowa seradeli siewnej cechy charakterystyczne seradeli pastewnej cechy charakterystyczne seradeli siewnej występowanie seradeli pastewnej występowanie seradeli siewnej uprawa seradeli pastewnej uprawa seradeli siewnej

Seradela pastewna, seradela siewna (Ornithopus sativus) to jednoroczna roślina miododajna. Ma ona bardzo małe wymagania względem gleby i stąd pochodzi jej określenie: koniczyna piasków.

 

SPIS TREŚCI:
1. Seradela pastewna, seradela siewna - cechy charakterystyczne
2. Seradela pastewna, seradela siewna - występowanie
3. Seradela pastewna, seradela siewna - wydajność miodowa
4. Seradela pastewna, seradela siewna - uprawa
5. Seradela pastewna, seradela siewna - artykuły powiązane

 

1. Seradela pastewna, seradela siewna - cechy charakterystyczne 
Cechami charakterystycznymi seradeli siewnej są:
- 30-60 cm wzniesiona lub podnosząca się łodyga, 
- drobne, pierzasto złożone liście, 
- kwiaty w skąpych kwiatostanach wyrastających na szypułkach o jednakowej długości co liść, z kąta którego wyrastają, 
- 6-9 mm różowa korona z kielichem rurkowatym o dwukrotnie krótszych ząbkach niż długość kielicha, 
- owoce w postaci strąków rozpadających się na pojedyncze człony.  

2. Seradela pastewna, seradela siewna - występowanie 
Seradela pastewna naturalnie występowała na terenach obecnej Algerii, Maroko, Portugalii (w tym w Regionie Autonomicznym Azorów), Francji i Hiszpani, czyli w Afryce Północnej i Europie Południowej. Aktualnie seradela siewna jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym także w Polsce, gdzie czasami dziczeje.

3. Seradela pastewna, seradela siewna - wydajność miodowa 
Seradela pastewna dobrze rośnie i produkuje dużo nektaru tylko w lata, gdy często, ale mało intensywnie pada deszcz. Wówczas z jednego hektara plantacji uzyskuje się około 15-30 kilogramów miodu.

4. Seradela pastewna, seradela siewna - uprawa 
Do jej uprawy nie stosuje się gleb zwięzłych, łatwych do zaskorupienia się, podmokłych i wapiennych. Jej zapotrzebowanie to podłoże kwaśne lub lekko kwaśne, to znaczy o pH 5,4-5,5. Dobrze znosi ona przymrozki nawet do pięciu stopni Celsjusza na minusie. To gatunek lekkich gleb, ale jednocześnie ma ona spore wymagania względem nawodnienia. Sprzyja jej zwiększona wilgotność powietrza, częste i drobne opady deszczu. Potrafi ona wykorzystać także mgłę i rosę, co nie jest częste w świecie roślin.

Na nasiona seradelę uprawia się dopiero po trzech lub czterech latach od zastosowania obornika. Nasiona zaprawione Nitraginą wysiewa się pod koniec marca lub na początku kwietnia, po około 20-30 kilogramów na hektar. Rozstaw rzędów wynieść powinien 20-25 centymetrów, natomiast głębokość – 2 centymetry.

Fosforowo-potasowych nawozów używa się całościowo przed okresem siewów. Zależnie od gleby i jej zasobności, w ilości 40-80 kilogramów na hektar P2O5 i 80-120 kilogramów na hektar K2O. 

5. Seradela pastewna, seradela siewna - artykuły powiązane 

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis



Liczba wyświetleń artykułu: 19522

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym