Portal Pszczelarski

Miód wyprodukowany przez osy. Hit z Wielkiej Brytanii!

Osa. Artykuł stanowi żart na Prima aprilis. W końcu mamy 1 kwietnia :)

Vespula vulgaris miód miód osi osa

Rawse Honey to nazwa pierwszego na świecie miodu wyprodukowanego przez osy. To produkt, nad którym od kilku lat pracowali doświadczeni pszczelarze i naukowcy.

Dlaczego akurat miód od os? "Osy nie cieszą się dobrą opinią w społeczeństwie. Traktowane są jako zło konieczne, w przeciwieństwie do pszczół. Chcieliśmy ocieplić wizerunek os oraz stworzyć alternatywę dla pszczół. W końcu ich populacja zmniejsza się w dość zastraszającym tempie, a jak wiadomo, kiedy ich zabraknie, nas też nie będzie." - tłumaczy Alison Maldet, Product Manager Rawse Honey.

"Inspiracją do rozpoczęcia badań, a następnie swego rodzaju treningów os do zbierania nektaru i produkcji miodu było spotkanie pszczelarza z dziećmi w jednym z londyńskich przedszkoli. Dzieci pytały nie o miód pszczeli, a o "miód osi". Stworzyliśmy zespół składający się z profesjonalistów i podjęliśmy działania nakierowane na wyprodukowanie takiego miodu. Ostatecznie udało się nam stworzyć produkt na miarę XXI wieku." - kontynuuje Alison Maldet.

Trening Vespula vulgaris trwał blisko 5 miesięcy. Po tym czasie udało się wytrenować na tyle osy, aby latały na konkretne kwiaty. "To był cud! Dosłownie popłakałem się gdy zobaczyłem, że uprzykrzające wszystkim życie osy zaczynają zlatywać się do ula i zachowywać jak pszczoły!" - podkreśla ze łzami w oczach Daniel Mitchels, pszczelarz biorący udział w projekcie.

Praca z osami nie należy do najbezpieczniejszych. W trakcie trwania projektu użądlony został co najmniej kilkukrotnie każdy z członków zespołu. Na szczęście nikt nie zginął.

Największym jednak zaskoczeniem było badanie wpływu muzyki na pracę os w ulu. "Tego chyba się nikt nie spodziewał. Najmłodszy z pszczelarzy biorących udział w projekcie zostawił nieopodal ula z osami iPoda z włączoną dość głośno muzyką. Ze słuchawek dało się słyszeć największe przeboje Madonny i Rickiego Martina. Ku zdziwieniu wszystkich okazało się, że muzyka spowodowała, że osy znacznie częściej wylatywały z ula i wracały z nektarem. Stały się bardziej pracowite!" - tłumaczy Alison Maldet. "Projekt będziemy kontynuować - to pewne. Sprawdzimy, czy równie skutecznie na pracę wytrenowanych os będą miały wpływ reggae, techno i disco polo." - kontynuuje.  

Rawse Honey nie należy do najtańszych. Za słoik o pojemności 250 ml trzeba zapłacić ponad 100 dolarów. Mimo tak wysokiej ceny pierwsze 200 słoików sprzedało się w ciągu 24 godzin od publikacji artykułu na łamach jednego z poczytniejszych londyńskich serwisów internetowych.

Oczywiście artykuł stanowi żart na Prima aprilis. Prosimy nie traktować go poważnie. Zapraszamy do zapoznania się z artykułami na temat os i pszczół!

Zobacz również:

Różnice między pszczołą a osą

Osa pospolita czyli vespula vulgaris

Czy osy i szerszenie są zagrożeniem dla pszczół?



Liczba wyświetleń artykułu: 28612

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-04-01 18:08:44

Dzisiaj 1 kwietnia :) Prawie dałem się nabrać!

oro54 2016-04-01 18:22:44

Prima Aprilis!

Sylwek 2016-04-01 18:52:16

Widzę, że i Wam też się udzieliło... Ciekawe ile osób po przeczytaniu tego artykułu faktycznie było zainteresowanych kupnem takiego miodu :)

Adam_Poch 2016-04-07 10:37:00

Dobrze, że napisaliście, że to żart bo osoby takie jak ja, które wdrażają się dopiero, mogły pomyśleć, że to prawda. Dobry pomysł na Prima Aprilis!



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Green Days 2020 - przesunięta data wydarzenia

Rola pszczół miodnych w zachowaniu bioróżnorodności w rolnictwie - konferencja WZP w Rzeszowie 2017

Śmiercionośne pszczoły w Australii. Raport 2000-2013