Miód wyprodukowany przez osy. Hit z Wielkiej Brytanii!

Osa. Artykuł stanowi żart na Prima aprilis. W końcu mamy 1 kwietnia :)
Rawse Honey to nazwa pierwszego na świecie miodu wyprodukowanego przez osy. To produkt, nad którym od kilku lat pracowali doświadczeni pszczelarze i naukowcy.
Dlaczego akurat miód od os? "Osy nie cieszą się dobrą opinią w społeczeństwie. Traktowane są jako zło konieczne, w przeciwieństwie do pszczół. Chcieliśmy ocieplić wizerunek os oraz stworzyć alternatywę dla pszczół. W końcu ich populacja zmniejsza się w dość zastraszającym tempie, a jak wiadomo, kiedy ich zabraknie, nas też nie będzie." - tłumaczy Alison Maldet, Product Manager Rawse Honey.
"Inspiracją do rozpoczęcia badań, a następnie swego rodzaju treningów os do zbierania nektaru i produkcji miodu było spotkanie pszczelarza z dziećmi w jednym z londyńskich przedszkoli. Dzieci pytały nie o miód pszczeli, a o "miód osi". Stworzyliśmy zespół składający się z profesjonalistów i podjęliśmy działania nakierowane na wyprodukowanie takiego miodu. Ostatecznie udało się nam stworzyć produkt na miarę XXI wieku." - kontynuuje Alison Maldet.
Trening Vespula vulgaris trwał blisko 5 miesięcy. Po tym czasie udało się wytrenować na tyle osy, aby latały na konkretne kwiaty. "To był cud! Dosłownie popłakałem się gdy zobaczyłem, że uprzykrzające wszystkim życie osy zaczynają zlatywać się do ula i zachowywać jak pszczoły!" - podkreśla ze łzami w oczach Daniel Mitchels, pszczelarz biorący udział w projekcie.
Praca z osami nie należy do najbezpieczniejszych. W trakcie trwania projektu użądlony został co najmniej kilkukrotnie każdy z członków zespołu. Na szczęście nikt nie zginął.
Największym jednak zaskoczeniem było badanie wpływu muzyki na pracę os w ulu. "Tego chyba się nikt nie spodziewał. Najmłodszy z pszczelarzy biorących udział w projekcie zostawił nieopodal ula z osami iPoda z włączoną dość głośno muzyką. Ze słuchawek dało się słyszeć największe przeboje Madonny i Rickiego Martina. Ku zdziwieniu wszystkich okazało się, że muzyka spowodowała, że osy znacznie częściej wylatywały z ula i wracały z nektarem. Stały się bardziej pracowite!" - tłumaczy Alison Maldet. "Projekt będziemy kontynuować - to pewne. Sprawdzimy, czy równie skutecznie na pracę wytrenowanych os będą miały wpływ reggae, techno i disco polo." - kontynuuje.
Rawse Honey nie należy do najtańszych. Za słoik o pojemności 250 ml trzeba zapłacić ponad 100 dolarów. Mimo tak wysokiej ceny pierwsze 200 słoików sprzedało się w ciągu 24 godzin od publikacji artykułu na łamach jednego z poczytniejszych londyńskich serwisów internetowych.
Oczywiście artykuł stanowi żart na Prima aprilis. Prosimy nie traktować go poważnie. Zapraszamy do zapoznania się z artykułami na temat os i pszczół!
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 28612
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-04-01 18:08:44
oro54 2016-04-01 18:22:44
Sylwek 2016-04-01 18:52:16
Adam_Poch 2016-04-07 10:37:00

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
