Portal Pszczelarski

Sklep Krauz

Ule na dachu hotelu

Na zdjęciu: słoiki z miodem Łazienki Gold. Źródło zdjęcia: poland100bestrestaurants.pl/images/newsall/4d57ff47be7fb0ed3c8a4b1b3f40ead5.jpg

ule na dachu hotelu Łazienki Gold Warszawa Heddo Siebs hotel Hyatt

Na niecodzienny pomysł prowadzenia własnej pasieki wpadł Niemiec, Heddo Siebs - dyrektor generalny luksusowego, pięciogwiazdkowego hotelu Hyatt Regency Warsaw w Warszawie. Inspiracją do przygotowania pasieki na dachu hotelu były ubiegłoroczne protesty pszczelarzy w centrum Warszawy odnośnie corocznego zmniejszania się populacji pszczół.

Nowatorski pomysł, który został zrealizowany wiosną 2012 roku, idealnie wpisuje się w filozofię propagowaną przez hotele Hyatt odnoszącą się do ekologicznej i zrównoważonej diety. Pan Marek Barzyk kontynuując tradycje rodzinne prowadzi ekologiczną pasiekę na podkarpaciu składającą się z przeszło 120 uli. To właśnie jemu, jako doświadczonemu pszczelarzowi, powierzono zaplanowanie projektu w każdym detalu, stałą opiekę oraz pracę nad pszczołami.

Do pasieki na dachu budynku można dostać się wyłącznie przez okno hotelowe. Jest to niewątpliwie dużym utrudnieniem dla pszczelarza gdyż dostęp do pszczół jest tylko wtedy, gdy pokój nie jest zarezerwowany. Najwyraźniej pszczołom ta sytuacja odpowiada, gdyż produkują dużo miodu, są zdrowe i aktywne oraz nie mają chęci ani potrzeby zaglądania do pokoi gości hotelowych.

Zeszłoroczne przygotowania do zimy były bardzo staranne czego dowodem jest przetrwanie obu rodzin pszczelich. Sukces pasieki przyczynił się do podjęcia decyzji o jej powiększeniu. I tak w maju br. na dachu hotelu Hyatt w Warszawie pojawiły się dodatkowe 4 ule. Na ten moment ok. pół miliona pszczół zbiera nektar z kwiatów z pobliskich Łazienek, który w efekcie przyczynia się do powstania miodu opatrzonego etykietą: "Łazienki Gold".

Miód powstający w pobliżu dwóch ruchliwych ulic jest ekologiczny i zdrowy, co potwierdzają regularne badania próbek w laboratorium. Jedyną wadą, a może i zaletą, jest fakt, że miód z pasieki na dachu hotelu nie jest na sprzedaż. Jest on serwowany codziennie na śniadanie gościom hotelu oraz od czasu do czasu wręczany jako prezent, zwłaszcza dla odwiedzających hotel z zagranicy.

Pomysł Heddo Siebsa należy uznać za pionierski wyłącznie w Polsce, gdyż podobne inicjatywy miały wcześniej i stale mają miejsce m.in. w takich metropoliach jak: Berlin, Paryż czy Nowy Jork. Mimo wszystko idea jest piękna i chociaż w niewielkim stopniu, ale zawsze, wpływa na częściowe zahamowanie stale zmniejszającej się populacji pszczół.

Zobacz również:

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2945

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.