Portal Pszczelarski

Ule na dachu hotelu

Na zdjęciu: słoiki z miodem Łazienki Gold. Źródło zdjęcia: poland100bestrestaurants.pl/images/newsall/4d57ff47be7fb0ed3c8a4b1b3f40ead5.jpg

ule na dachu hotelu Łazienki Gold Warszawa Heddo Siebs hotel Hyatt

Na niecodzienny pomysł prowadzenia własnej pasieki wpadł Niemiec, Heddo Siebs - dyrektor generalny luksusowego, pięciogwiazdkowego hotelu Hyatt Regency Warsaw w Warszawie. Inspiracją do przygotowania pasieki na dachu hotelu były ubiegłoroczne protesty pszczelarzy w centrum Warszawy odnośnie corocznego zmniejszania się populacji pszczół.

Nowatorski pomysł, który został zrealizowany wiosną 2012 roku, idealnie wpisuje się w filozofię propagowaną przez hotele Hyatt odnoszącą się do ekologicznej i zrównoważonej diety. Pan Marek Barzyk kontynuując tradycje rodzinne prowadzi ekologiczną pasiekę na podkarpaciu składającą się z przeszło 120 uli. To właśnie jemu, jako doświadczonemu pszczelarzowi, powierzono zaplanowanie projektu w każdym detalu, stałą opiekę oraz pracę nad pszczołami.

Do pasieki na dachu budynku można dostać się wyłącznie przez okno hotelowe. Jest to niewątpliwie dużym utrudnieniem dla pszczelarza gdyż dostęp do pszczół jest tylko wtedy, gdy pokój nie jest zarezerwowany. Najwyraźniej pszczołom ta sytuacja odpowiada, gdyż produkują dużo miodu, są zdrowe i aktywne oraz nie mają chęci ani potrzeby zaglądania do pokoi gości hotelowych.

Zeszłoroczne przygotowania do zimy były bardzo staranne czego dowodem jest przetrwanie obu rodzin pszczelich. Sukces pasieki przyczynił się do podjęcia decyzji o jej powiększeniu. I tak w maju br. na dachu hotelu Hyatt w Warszawie pojawiły się dodatkowe 4 ule. Na ten moment ok. pół miliona pszczół zbiera nektar z kwiatów z pobliskich Łazienek, który w efekcie przyczynia się do powstania miodu opatrzonego etykietą: "Łazienki Gold".

Miód powstający w pobliżu dwóch ruchliwych ulic jest ekologiczny i zdrowy, co potwierdzają regularne badania próbek w laboratorium. Jedyną wadą, a może i zaletą, jest fakt, że miód z pasieki na dachu hotelu nie jest na sprzedaż. Jest on serwowany codziennie na śniadanie gościom hotelu oraz od czasu do czasu wręczany jako prezent, zwłaszcza dla odwiedzających hotel z zagranicy.

Pomysł Heddo Siebsa należy uznać za pionierski wyłącznie w Polsce, gdyż podobne inicjatywy miały wcześniej i stale mają miejsce m.in. w takich metropoliach jak: Berlin, Paryż czy Nowy Jork. Mimo wszystko idea jest piękna i chociaż w niewielkim stopniu, ale zawsze, wpływa na częściowe zahamowanie stale zmniejszającej się populacji pszczół.

Zobacz również:

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6405

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek