Portal Pszczelarski

Ule na dachu hotelu

Na zdjęciu: słoiki z miodem Łazienki Gold. Źródło zdjęcia: poland100bestrestaurants.pl/images/newsall/4d57ff47be7fb0ed3c8a4b1b3f40ead5.jpg

ule na dachu hotelu Łazienki Gold Warszawa Heddo Siebs hotel Hyatt

Na niecodzienny pomysł prowadzenia własnej pasieki wpadł Niemiec, Heddo Siebs - dyrektor generalny luksusowego, pięciogwiazdkowego hotelu Hyatt Regency Warsaw w Warszawie. Inspiracją do przygotowania pasieki na dachu hotelu były ubiegłoroczne protesty pszczelarzy w centrum Warszawy odnośnie corocznego zmniejszania się populacji pszczół.

Nowatorski pomysł, który został zrealizowany wiosną 2012 roku, idealnie wpisuje się w filozofię propagowaną przez hotele Hyatt odnoszącą się do ekologicznej i zrównoważonej diety. Pan Marek Barzyk kontynuując tradycje rodzinne prowadzi ekologiczną pasiekę na podkarpaciu składającą się z przeszło 120 uli. To właśnie jemu, jako doświadczonemu pszczelarzowi, powierzono zaplanowanie projektu w każdym detalu, stałą opiekę oraz pracę nad pszczołami.

Do pasieki na dachu budynku można dostać się wyłącznie przez okno hotelowe. Jest to niewątpliwie dużym utrudnieniem dla pszczelarza gdyż dostęp do pszczół jest tylko wtedy, gdy pokój nie jest zarezerwowany. Najwyraźniej pszczołom ta sytuacja odpowiada, gdyż produkują dużo miodu, są zdrowe i aktywne oraz nie mają chęci ani potrzeby zaglądania do pokoi gości hotelowych.

Zeszłoroczne przygotowania do zimy były bardzo staranne czego dowodem jest przetrwanie obu rodzin pszczelich. Sukces pasieki przyczynił się do podjęcia decyzji o jej powiększeniu. I tak w maju br. na dachu hotelu Hyatt w Warszawie pojawiły się dodatkowe 4 ule. Na ten moment ok. pół miliona pszczół zbiera nektar z kwiatów z pobliskich Łazienek, który w efekcie przyczynia się do powstania miodu opatrzonego etykietą: "Łazienki Gold".

Miód powstający w pobliżu dwóch ruchliwych ulic jest ekologiczny i zdrowy, co potwierdzają regularne badania próbek w laboratorium. Jedyną wadą, a może i zaletą, jest fakt, że miód z pasieki na dachu hotelu nie jest na sprzedaż. Jest on serwowany codziennie na śniadanie gościom hotelu oraz od czasu do czasu wręczany jako prezent, zwłaszcza dla odwiedzających hotel z zagranicy.

Pomysł Heddo Siebsa należy uznać za pionierski wyłącznie w Polsce, gdyż podobne inicjatywy miały wcześniej i stale mają miejsce m.in. w takich metropoliach jak: Berlin, Paryż czy Nowy Jork. Mimo wszystko idea jest piękna i chociaż w niewielkim stopniu, ale zawsze, wpływa na częściowe zahamowanie stale zmniejszającej się populacji pszczół.

Zobacz również:

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6753

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym