Portal Pszczelarski

Zalecenia pszczelarskie na listopad i grudzień

Pasieka w zimie.

zalecenia pszczelarskie rok w pasiece obowiązki pszczelarza zimowla pszczół kłąb zimowy wentylacja ula

Jeżeli w listopadzie występują jeszcze ciepłe i słoneczne dni, pszczoły dokonują ostatnich jesiennych oblotów i oczyszczają się. To ostatni moment na przeprowadzenie wszelkich prac w pasiece przed rozpoczęciem się zimowli.

 

SPIS TREŚCI:
1. Obowiązki pszczelarza przed zimą
2. Prawidłowa wentylacja ula a kłąb zimowy
3. Rok pasieczny
4. Zalecenia pszczelarskie na listopad i grudzień - artykuły powiązane

 

1. Obowiązki pszczelarza przed zimą 
Oględziny pasieki należy rozpocząć otoczenia uli, a precyzyjniej tego, czy gałęzie drzew nie dotykają uli. Gałęzie dotykające ule podczas wiatrów mogą niepotrzebnie niepokoić pszczoły w czasie zimowli. Innym czynnikiem, który może wpłynąć na kondycję pszczół w czasie i po zimowli są gryzonie i ptaki. Odpowiedzialny pszczelarz, przygotowując pszczoły do zimowli (a zatem po ustaniu lotów, a przed spodziewanymi opadami śniegu) zakrywa ukośnie postawionymi szybkami wyloty. To działanie zlikwiduje problem wtłaczania do ula zimnych mas powietrza i blokady dopływu powietrza przez zlodowaciały śnieg. Co więcej, utrudni to gryzoniom przedostanie się do wnętrza uli, jak również nie spowoduje niepotrzebnego niepokojenia pszczół w kłębie przez ptaki, wydziobujące z wylotka martwe pszczoły.

Pszczelarz w listopadzie powinien skupić się na okresowej kontroli pasieki. Weryfikować powinien szczelność daszków (w szczególności po wichurach) i uzupełniać zapas trutek na myszy. Choć zdania wśród pszczelarzy są podzielone, to dopuszcza się również zastosowanie w listopadzie kwasu szczawiowego w ramach zabiegu zwalczania warrozy. Taki zabieg można wykonać na jesień tylko raz.

Okres przed silnymi mrozami to ostatnia szansa na ewentualne przemieszczanie uli wewnątrz pasieczyska lub transportu na dalsze odległości.

2. Prawidłowa wentylacja ula a kłąb zimowy
W grudniu pszczoły zawiązują kłąb zimowy, w który pozostają aż do pierwszego oblotu na wiosnę. Pszczoły przez całą zimę zachowują swoją aktywność życiową. Odpowiednio formują kłąb i utrzymują w gnieździe optymalną temperaturę, wilgotność i stężenie CO2.

Temperatura w centrum kłębu zimowego wynosi ok. 30 stopni Celsjusza. Im dalej, tym jest niższa. Na skraju może wynosić tylko ok. 10 stopni Celsjusza. Już w odległości kilku centymetrów od kłębu temperatura może zbliżać się do tej na zewnątrz ula.

Pszczoły przez cały czas zimowli pobierają pokarm. W pierwszej połowie zimy, tylko w skali jednego dnia, pszczoły zużywają około 25 gramów miodu (dla porównania, w chwili rozpoczęcia czerwienia rodzina pszczela potrzebuje nawet dwurotnie więcej).

Pszczoły nie wypróżniają się wewnątrz ula, ani w trakcie zimy nie wylatują poza ul. Gromadzą odchody w elastycznym jelicie prostym. Spożywając kilogram miodu, pszczoły wydalają kilogram pary wodnej, dlatego tak ważną kwestią podstawową jest prawidłowa wentylacja ula. Bardzo istotne jest aby nie zamknąć całkowicie dopływu powietrza do ula.

3. Rok pasieczny 
Rok w pasiece nie końcy się z początkiem zimy. Pszczelarz w zimie ma wiele innych zajęć, na które nie miał czasu w trakcie sezonu pasiecznego. Do tych zajęć należą przede wszystkim: uczestnictwo w konferencjach i szkoleniach pszczelarskich, czytanie fachowej literatury oraz naprawa sprzętu pasiecznego.

Opracowano na podstawie:

Jan Ślósarz, Prace pasieczne w listopadzie, http://wzp-krakow.pl/poradnik/id/97.html, Data odczytu: 21.12.2016 r.

Ireneusz Koziński, Listopad i grudzień w pasiece, http://www.prokontel.lm.pl/blog/?p=330, Data odczytu: 21.12.2016 r.

4. Zalecenia pszczelarskie na listopad i grudzień - artykuły powiązane 

Co zagraża zimującym pszczołom?

Wilgoć w ulu - co robić?

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Zalecenia pszczelarskie na maj

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Zalecenia pszczelarskie na marzec

Zalecenia pszczelarskie na luty

Zalecenia pszczelarskie na styczeń



Liczba wyświetleń artykułu: 11032

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-12-23 14:48:17

Typowy Kowalski ma urlop w lecie, typowy pszczelarz ma urlop w zimie :)

Bikej0909 2017-01-09 10:22:29

segreguje sie tez notatki, ja do wywozu pszczol na akacje mam notes gdzie kazda kartka to dany ul, jak wywoze ule to sie wszystko miesza i zapisuje wtedy do konca roku w zeszycie tak informacje jak ida, dopiero w zime dopisuje dane wydarzenia od akcji do karty danego ula, wtedy mam przeglad informacji w danym ulu przez wszystkie lata, daje mi to obraz co sie dzieje w ulu, obecnie jestem na wpisywaniu miodobran z gryki



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie